TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

RADIO KOBAT FM

Jumaat, 25 Oktober 2013

TIMB PRESIDEN PAS - SALAHUDDIN, NIK AMAR PERLU MASUK JUGAKAH?

KEMPEN pemilihan di dalam PAS nampaknya lebih hangat daripada kempen di PRK Dun Sg Limau, Kedah.  Kempen lebih hebat bagi jawatan Timbalan Presiden di mana beberapa Blogger secara peribadi telah mula menulis tentang calon-calon tertentu.  Tidak terlepas blog aku juga yang berminat untuk menulis tentang pemilihan di dalam PAS pada Muktamar nanti.

Apa yang bagusnya, setakat ini belum kelihatan lagi Blogger yang memburukkan mana-mana calon yang bertanding, kebanyakannya menulis kelebihan calon yang digemari oleh Blogger itu sendiri.  Ada juga yang menulis bukan mengikut cita rasa sendiri tetapi hasil penilaiannya terhadap sokongan sebahagian dari ahli-ahli PAS terhadap seseorang calon itu.

Di dalam PAS, amat sukar untuk mencipta atau mencari keburukan seseorang calon kerana parti ini terdiri daripada pimpinan yang kebanyakannya mempunyai asas agama yang kuat walaupun ramai di antaranya bukan dari golongan 'Ulamak' pun.  Maka, hujah untuk menyokong atau menolak seseorang calon yang boleh dilakukan oleh Blogger kebanyakannya hanyalah mencari faktor kelemahan seseorang calon itu saja.  Kelemahan itu berbeza daripada keburukan, kerana setiap manusia mestilah mempunyai kelemahan tersendiri.  Justeru itu, tugas para perwakilan nanti adalah mencari pimpinan yang paling kurang kelemahannya.

Dikhabarkan bahawa Naib Presiden PAS sekarang, Sdr Salahuddin Ayob juga berminat untuk merebut jawatan Timb Presiden PAS yang kini disandang oleh Tuan Hj Mat Sabu.  Setakat ini, populariti hanya dimonopoli oleh Tuan Hj Mat Sabu dan Husam Musa.  Diberitakan Husam Musa akan menarik diri jika Mat Sabu ingin mempertahankan jawatan tersebut.  Bagaimana pula dengan Salahuddin?  Apakah Salahuddin akan tetap bertanding dan tentunya ada sebab beliau ingin bertanding.  Bak kata Husam, beliau tidak nampak sebab perlunya beliau mencabar Mat Sabu.

Aku setuju jika Us Tuan Ibrahim menerima pencalonan untuk mencabar Mat Sabu.  Ini adalah ruang terbuka untuk perwakilan PAS membuat pilihan samada perlu atau tidak golongan Ulamak berada di jawatan Nombor Dua di dalam PAS seiring dengan Presiden yang juga dari golongan Ulamak.  Atau, adakah perwakilan PAS mahu PAS terus agresif dengan Presiden dari Ulamak menerajui parti dan dibantu oleh Timbalannya seorang aktivis yang tahan lasak?

Oleh yang demikian aku rasa Sdr Salahuddin Ayob perlu membuka ruang ini kepada Mat Sabu dan Us Tuan Ibrahim sahaja.  Begitu juga Us Nik Amar yang sepatutnya memberi ruang kepada Us Tuan Ibrahim mewakili golongan Ulamak.  Seandainya Salahuddin masuk, Us Nik Amar juga masuk, tentunya berlaku pecahan undi buat Mat Sabu dan Us Tuan Ibrahim. 

1 ulasan:

  1. Aku setuju hanya pada 2 orang saja. Salehuddin dan TITM sebagai calon. Husam dan Mat Sabu tak payahlah. Jadi MT cukuplah. 2-2 ada banyak cerita buruk.

    BalasPadam