Boost Your Traffic
skip to main | skip to sidebar

Blogger

RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

  • PARTI LEBAI PATUT BERSYUKUR RAMAI ANAK MUDA TIDAK PULANG DAN MEREKA SANGGUP DI 'NERAKA' KAN
      Memang patutlah kalah. Hasrat bertanding hanya untuk sekat pihak lawan dapat capai undi lebih, meskipun jumlah undi parti sendiri pun mero...
  • VIDEO - DENGAR UCAPAN ZAHID YANG MENGHINA TUAN GURU NIK AZIZ
    Apa intipati klip video di atas? Inilah ceramah dari `dajal bermulut iblis' dari Melaka Negeri yang KM nya adalah perasuah politik wang...
  • WAJARKAH ARIF FAHMI LETAK JAWATAN DI PMBK ?
    Oleh: WFAUZDIN NS KEMELUT di PMBK masih belum berkesudahan. Siasatan oleh SPRM terhadap perbadanan di bawah MB Kelantan ini mungkin masih ...

Sabtu, 19 Disember 2009

Eksklusif: Pendedahan Bala Mencemaskan Najib Serta Membuatkan Dendamnya Terhadap Anwar Ibrahim Dan Pakatan Rakyat Semakin Membara !

Susulan pendedahan demi pendedahan yang dibuat dalam blog Malaysia Today perihal rakaman video pendedahan "skandal pembunuhan Altantunya" oleh Penyiasat Persendirian P.Balasubramaniam, maka ternyata kini Perdana Menteri Malaysia Najib Razak bagai "cacing kepanasan". Biarpun isterinya, Rosmah Mansor mengatakan segala maklumat terbaru itu tidak menganggu tugas-tugas Najib dan dianggap sebagai tuduhan liar yang dilakukan oleh pihak-pihak tertentu yang cemburu dengan suaminya itu. Malah Rosmah juga ada berkata beliau tidak risau dengan begitu banyak tuduhan jahat dan liar dilemparkan terhadapnya oleh pihak-pihak yang bersikap memusuhi beliau dan sebagai isteri perdana benteri, beliau lebih fokus dalam kerjanya untuk membantu rakyat mendapatkan kehidupan lebih sempurna serta baik untuk masa depan. Begitulah kenyataan seorang isteri pemimpin yang kini mungkin tidak lena tidur akibat dibuai oleh mimpi-mimpi ngeri jelmaan "Altantunya Shariibuu". Umum melihat, biarpun kes itu seolah-olah sudah ditutup rapat-rapat bilamana dua "kambing hitam" iaitu Sirul Azhar dan Azilah Hadri didapati bersalah dan dihukum gantung oleh mahkamah hujung tahun lalu. Namun, sehingga kini rakyat masih sangsi dengan keputusan tersebut, tambahan pula pabila dalang disebalik skandal ini iaitu Razak Baginda dibebaskan oleh mahkamah. Sedangkan, kedua-dua tertuduh itu sebenarnya kemungkinan besar mendapat arahan daripada Razak sendiri. Manakala Razak pula sudah pasti mendapat arahan pihak atasan atau "Boss"nya. Malah, di mahkamah sendiri, Razak ada menjelaskan bahawa Altantunya mengugut beliau dan meminta diberi bayaran ratusan ribu ringgit. Soalnya, kenapa tuntutan itu dilakukan oleh Altantunya?. Apakah beliau hanya "berseronok" meminta wang daripada Razak tanpa ada apa-apa perjanjian yang dimeterai sebelum itu?./Selanjutnya di Pahangdaily.blogspot
Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 6:09 PG 2 ulasan:

KONVENSYEN PERTAMA PAKATAN RAKYAT

Harakahdaily

SHAH ALAM, 18 Dis: Esok, semua pemimpin kanan PAS, PKR dan DAP akan berhimpun dalam Konvensyen Pertama Pakatan Rakyat di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Turut menyertai mereka adalah 1,500 perwakilan iaitu 500 bagi setiap parti-parti yang bergabung di bawah payung Pakatan Rakyat itu.

Perhimpunan sehari suntuk bermula jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang ini dijangka akan turut disertai oleh lebih 100 wakil pelbagai jenis media dari suluruh dunia.

Majlis ini akan dipenuhi dengan ucapan dan pelancaran beberapa perkara penting yang mengikat ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat itu.

(Gambar: Logo konvensyen pertama Pakatan Rakyat)

Kali ini, PKR menjadi sekretariat konvensyen ini di mana Setiausaha Agung PKR, Datuk Sallehudin menjadi pengarah konvensyen ini.

Sehubungan itu, beliau berikrar mahu menjadikan majlis ini seumpama kenduri Pakatan Rakyat yang akan dibuat dengan cara terbaik dan penuh warna warni.

Dipercayai, satu penyataan bersama Pakatan Rakyat akan dibentangkan dalam konvensyen ini untuk dijadikan panduan dan asas ikatan antara ketiga-tiga parti ini.

Antara kandungannya adalah:

1) Hentikan politik perkauman dan diskriminasi dalam semua dasar kerajaan dan perundangan.

2) Kembalikan keutuhan Perlembagaan Persekutuan dan kedaulatan undang-undang.

3) Bangunkan sistem ekonomi yang benar-benar untuk rakyat

4) Kembalikan makna persekutuan dalam mempertahankan hak-hak negeri.

5) Hapuskan ISA dan undang-undang yang menekan rakyat.

6) Hentikan tahun-tahun tanpa pelaburan dan perancangan yang buruk dalam pendidikan, pengangkutan dan kesihatan.

7) Bangunkan agenda keselamatan sosial

8) Perkasakan hak demokratik dalam budaya dan kepelbagaian budaya dan sastera.

Semua pemimpin kanan Pakatan Rakyat dijadualkan berucap. Antaranya Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Lim Guan Eng di samping para pemimpin muda Pakatan.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Aziz juga dijangka akan berucap menjelang konvensyen ini berakhir pada sebelah petangnya.

Yang menariknya, pada sebelah malamnya, ulama tersohor dunia Sheikh Dr Yusof Qardawy akan memberikan Syarahan Perdana di Masjid Negeri iaitu Masjid Sultan Abdul Aziz Shah di Shah Alam juga./Harakahdaily


Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 5:47 PG Tiada ulasan:

Parti akan selesaikan isu Nik Amalina: Idris

SHAH ALAM - Semua pihak diminta tidak memberi kenyataan berhubung tindakan Nik Amalina, anak Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menyentuh dasar parti dan pentadbiran negeri dalam blognya.

Ketua Penerangan Pas, Idris Ahmad berkata, isu tersebut mampu diselesaikan secara dalaman dan tidak perlu diperbesarkan kepada media.

“Masalah ini tidak perlu campur tangan banyak pihak. Ia mampu diselesaikan melalui kebijaksanaan Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat,” katanya kepada Sinar Harian.

Nik Amalina dalam blognya mengulas pergolakan politik dalaman negeri itu ada kaitan dengan suaminya, Abdul Ariffahmi Ab Rahman, yang menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK)./Sinar
Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 5:38 PG Tiada ulasan:

Khamis, 17 Disember 2009

Komen Yang Dipertua Dewan Rakyat dan Nazri…

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menegur Ahli Parlimen Barisan Nasional dan pembangkang ekoran drama undian yang nyaris mengakibatkan Bajet 2010 sangkut.

Katanya Ahli Parlimen BN perlu mengambil berat kehadiran mereka dalam sidang Parlimen manakala Ahli Parlimen pembangkang tidak harus bersikap suka mengambil kesempatan.

Beliau mengingatkan sekiranya bajet itu tidak diluluskan akan memberi implikasi buruk bukan sahaja kepada kerajaan malahan negara secara keseluruhannya.

Pandikar Amin Mulia menyatakan demikian ketika ditemui wartawan di pejabatnya Selasa untuk mengulas drama yang mencemaskan itu dimana Bajet 2010 diluluskan dengan undi tipis 66-63 sahaja.

Katanya jika bajet itu tidak diluluskan bermakna kerajaan tidak akan mendapat perbelanjaan yang dibentangkan baru-baru ini.


Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz yang jaga urusan parlimen mengingatkan para Ahli Parlimen BN supaya tidak mengharapkan mereka bernasib baik selalu.

Ini mengenangkan insiden undi tipis antara Ahli Parlimen BN dan pembangkang berlaku dalam sidang parlimen baru-baru ini .

Katanya mereka harus bersikap sentiasa bersiap sedia.

“Mungkin selepas ini beri saya pistol, akan saya letakkan di kepala Ahli-ahli Parlimen (BN) dan tembak jika tidak hadir,” katanya secara sinis.

Nazri mengakui beliau menyedari sesuatu yang tidak kena apabila melihat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama-sama Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang masih berada di Parlimen sehingga pukul 8 malam Isnin.

“Kebiasaannya pada waktu ini mereka sudah tiada tetapi yang anehnya ramai anggota pembangkang masih berada di Parlimen pada waktu itu,”katanya .-15/12/2009/Agenda daily

Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 5:48 PG 1 ulasan:

Harussani condong bela UMNO: Pas


SHAH ALAM - Pas mendakwa Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria lebih condong membela UMNO apabila menuduh pemimpin Pakatan Rakyat (PR) mempersoalkan kedudukan Raja-Raja Melayu dan agama Islam.

Ketua Penerangan Pas, Idris Ahmad berkata, pemimpin PR tidak pernah menderhaka kepada raja-raja Melayu dan buktinya, Sultan Perak tidak pernah mengambil tindakan kepada PR walaupun pernah dituduh mempersoalkan tindakan baginda.

Menurutnya, Harussani juga gagal untuk memberikan pandangan hukum terhadap tragedi rampasan kuasa yang dilakukan oleh pemimpin UMNO di Perak, sebaliknya hanya bercakap mengenai kepentingan UMNO sahaja.

“Beliau hanya bersuara sebagai mufti Melayu-UMNO, bukan mufti Islam. Beliau juga condong kepada hukum perkauman apabila menyentuh isu perpaduan Melayu.

“Perlembagaan negara tidak pernah menghalang rakyat yang bukan Islam bertanyakan hak mereka atau menegur jika hak mereka disalahgunakan,” katanya.

Kelmarin, Harussani mendakwa tindakan beberapa pemimpin pembangkang yang mempersoalkan kedudukan raja-raja Melayu dan agama Islam yang telah termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan tidak akan berlaku sekiranya orang Melayu bersatu.

Idris berkata, rakyat Perak dan umat Islam di seluruh negara harus bersatu dalam konteks perjuangan Islam yang tidak pernah mengabaikan sebarang kaum dan hak penganut agama lain.

“Pas berharap agar beliau kembali menjalankan tugasnya dengan adil tanpa dipengaruhi oleh mana-mana parti politik,” katanya.

Sementara itu Harussani ketika dihubungi berkata, terpulang kepada Pas untuk menggelar dirinya sebagai mufti Melayu-UMNO kerana bertanggungjawab untuk menegur mana-mana pihak demi kebaikan dan tidak menyebelahi mana-mana parti politik.

“Jangan mempersoalkan tindakan raja-raja Melayu dan agama Islam kerana ini adalah tunggak Negara dan tindakan mereka ini sama seperti mahu menghancurkan bangsa sendiri hanya kerana kepentingan politik semata-mata.

“Saya sangat menekankan perpaduan Islam khususnya orang Melayu dan tidak mahu berlaku perpecahan hanya disebabkan perbezaan fahaman politik,” katanya.

Beliau berkata, tindakan pemimpin PR menyentuh isu sensitif sudah melampau dan beliau berhak menegur daripada membiarkan perkara itu terus berleluasa.

“Kita dapat melihat contoh yang berlaku di negara jiran apabila sentimen perkauman dibangkitkan dan akhirnya rakyat yang akan menderita. Jangan sampai perkara yang sama berlaku kepada Negara kita dan masih belum terlambat untuk mencegah perkara ini,” katanya./Sinar
Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 5:30 PG Tiada ulasan:

70 MP BN boikot bajet Najib-PAS

16 Dec 2009

Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad menganggap bahawa majoriti ahli parlimen Barisan Nasional tidak menyokong Budget 2010 yang telah dibentangkan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak.

Katanya, tindakan 70 orang ahli parlimen dari 137 (1 lagi adalah Speaker) yang tidak hadir semasa sesi undian bagi kelulusan budget berkenaan semalam, mengambarkan bahawa mereka memboikot atau menolak bajet berkenaan.

Hanya 66 orang sahaja yang hadir bagi menyokong usul budget berkenaan dan ini adalah kurang dari separuh dari jumlah keseluruhan ahli parlimen yang sepatutnya hadir.

Budget 2010 diluluskan hanya dengan majoriti 3 undi sahaja, itu pun selepas Najib dan beberapa orang Menteri Kabinet dipanggil untuk hadir ke Dewan Rakyat malam tadi.

"PAS melihat bahawa komitmen yang ditunjukan oleh ahli parlimen BN semakin rapuh dan mereka kini sudah tidak memperdulikan lagi kehendak dan keperluan rakyat.

"Parlimen gagal dimanfaatkan sebagai tempat untuk membela rakyat dan mereka boleh hadir atau tidak sesuka hati sedangkan gaji serta elaun mereka dibayar penuh mengunakan wang rakyat," katanya.

PAS, katanya, berharap agar penyakit ini tidak berjangkit kepada ahli-ahli parlimen Pakatan kerana ia boleh menjejaskan keyakinan rakyat di masa hadapan./KLpost

Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 5:25 PG Tiada ulasan:

Rabu, 16 Disember 2009

MEMALUKAN- KERAJAAN ` TIGA MAJORITI DAN KERAJAAN 20 MINIT' ?


Misbahul Munir Masduki

Apa sudah jadi dengan Malaysia di bawah pemerintahan Najib? Bajet 2010 yang menelan belanja bilion ringgit diluluskan dengan suara lebih 3 undi sahaja iaitu 66 menyokong dan 63 menentang dalam pengundian lewat malam tadi.

Najib hilang kredibiliti, ia berlaku apabila bajet 2010 itu dibuat bacaan untuk kali ketiga dan diluluskan lewat malam tadi.

Peristiwa ini juga adalah yang pertama kali berlaku apabila satu bajet diluluskan dengan perbezaan undi yang sangat tipis. Jika ditolak, ia membawa implikasi besar terhadap kerajaan pimpinan Umno itu.

Semasa undian dibuat peringkat Jawatankuasa untuk Kementerian Dalam Negeri, iaitu kementerian yang terakhir yang dibahaskan, ia hanya diluluskan dengan majoriti satu undi sahaja.

Bajet kali ini paling tidak sempurna kerana bajet tersebut gagal menyakinkan ahli Parlimen PR dan juga Ahli Parlimen BN. Perbahasan berlaku dengan penuh kecelaruan dan ketidakyakinan.

Pengundian pula dijalankan ketika jumlah Ahli Parlimen PR dan BN hampir sama ramainya, sekiranya kehadiran ahli Parlimen PR melebihi BN sudah pasti bajet tersebut akan ditolak, di mana maruah Najib yang sememangnya sudah tidak punya maruah lagi sekiraya bajet 2010 ditolak oleh parlimen ?

Beberapa ahli Parlimen PR melihat bajet 2010 banyak kelemahan, antaranya pengurangan RM58 bilion wang Petronas yang sepatutnya diterima dalam suku akhir tahun ini.

Cadangan Usul Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya Bajet 2010 dinilai semula adalah sangat bertepatan.

Bajet Najib dijangka akan gagal disebabkan faktor kesilapan kerajaan dalam mengambil kira pendapatan & perbelanjaan yang sewajarnya.

Di Perak bajet 2010 yang dibentang oleh Zambry dibentang dalam masa tidak lebih 20 minit. Bajet yang menelan belanja hampir 1 bilion, dibelanja untuk tempoh satu tahun dibentang dan diluluskan dalam masa 20 minit.

Bayangkan apa akan dan sudah terjadi dengan negeri Perak. Tidak pernah berlaku dalam sejarah pembentangan bajet seluruh negara di mana bajet yang dibentangkan tidak dibahaskan oleh seluruh adun kerajaan haram BN.

Pakatan Rakyat sejak dari awal sememangnya tidak mengiktiraf pembentangan bajet tersebut, seklipun PR tidak mengambil bahagian, mengapa adun-adun BN tidak mengambil bahagian untuk membahaskan bajet tersebut.

Mengapa adun BN tidak memberi cadangan, pandangan dan kritikan kepada bajet tersebut, kerajaan haram BN pula akan memberi penjelasan dan jawaban-jawaban terhadap persoalan-persoalan yang dibangkitkan dalam sesi penggulungan.

Bajet Perak 2010 sebenarnya bajet yang tidak kredibiliti, tidak ada nilai dan tidak ada maruah. Ia sama tidak bermaruah sebagaimana tidak bermaruahnya kerajaan BN yang merampas kuasa dengan jalan yang paling jijik dan kotor./Harakahdaily

Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 7:22 PTG 3 ulasan:

TIDAK HADIR DEWAN, JAWAPAN MAHFUZ DAN DR CHE ROSLI

Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 16 Dis: Ekoran kegagalan hadir sewaktu undian menolak bajet sulung Datuk Seri Najib pada lewat malam Isnin lalu, dua dari lima Ahli Parlimen PAS yang dihubungi hari ini memberi penjelasan.

Mereka masing-masing Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar dan Ahli Parlimen Hulu Langat Dr. Che Rosli Che Mat.

Mahfuz ketika dihubungi memaklumkan beliau berada di Jakarta pada tarikh tersebut atas urusan peribadi dan telahpun memaklumkan lebih awal kepada Presiden Parti, Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Selain itu beliau juga memberitahu tidak mendapat maklumat berhubung hasrat pakatan mahu menolak bajet 2010 yang dibentang Najib sebelum ini.

"Saya sebenarnya sudah maklumkan kepada Presiden (PAS) seminggu yang lalu...saya mahu ke Jakarta Jumaat lalu atas urusan peribadi.

"Sehingga hari saya ke Jakarta (Jumaat), saya tidak tahu tentang hasrat Pakatan nak tolak Bajet 2010 (pada) 11 malam Isnin lalu," jelas Mahfuz yang juga Naib Presiden PAS.

Seorang lagi ahli parlimen, Dr. Che Rosli Che Mat pula menjelaskan beliau terpaksa meghadiri satu program anjuran Pakatan Rakyat di Sungai Besi bagi mewakili PAS menggantikan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang tidak dapat hadir ke program tersebut.

"Saya terima sms (sistem pesanan ringkas) lewat petang, ketika itu saya di Sungai Besi dalam perjalanan ke Hulu Langat.

"(Sebagai) tuan rumah, saya terpaksa hadir suatu majlis Pakatan (demi) menggantikan Nizar (Ahli Parlimen Bukit Gantang) yang tidak hadir,"

Beliau juga menolak dakwaan sesetengah pihak yang menuduh beliau cuba lari dari tanggungjawab ekoran kejadian itu.

"Saya bukannya lari tugas," katanya lagi.

Kedua-dua mereka juga bercadang menghantar surat penjelasan kepada presiden parti dan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung perkara itu dalam masa terdekat.

Isnin lalu bajet 2010, yang dibentangkan oleh Najib sebelum ini hanya diluluskan dengan majoriti tiga undi sahaja iaitu 66 menyokong dan 63 menentang dalam pengundian lewat malam tersebut.

15 ahli parlimen Pakatan Rakyat masing masing lima dari PAS dan bakinya dari PKR dan DAP gagal hadir pada sesi pengundian tersebut.

Manakala 70 Ahli Parlimen dari BN juga gagal hadir pada pengundian tersebut.

Selain Mahfuz dan Dr. Che Rosli, tiga lagi wakil rakyat PAS adalah Ahli Parlimen Kuala Krai Dr. Mohd Hatta Ramli, Ahli Parlimen Baling Taib Azamuddin dan Ahli Parlimen Parit Buntar Dr. Mujahid Yusof Rawa.

Harakahdaily bagaimanapun sedang berusaha meminta penjelasan dari ketiga-tiga wakil rakyat PAS yang belum dapat dihubungi hari ini.

Kegagalan kesemua ahli parlimen pakatan rakyat hadir pada proses pengundian tersebut dikritik hebat oleh media khususnya blog yang mendakwa mereka penyebab Pakatan gagal menolak bajet Najib./Harakahdaily

Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 7:15 PTG Tiada ulasan:

EXCO KELANTAN DI ROMBAK ?

Nik Aziz nafi akan rombak Exco

KOTA BAHARU - Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, barisan Exco Kerajaan Negeri sekarang akan dikekalkan dan tidak akan berlaku sebarang rombakan dalam tempoh terdekat ini.

Menurutnya, khabar angin kononnya akan berlaku rombakan adalah tidak benar.

"Saya beri jaminan tidak akan berlaku rombakan exco," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco kerajaan negeri.

Mengenai pertukaran beberapa pegawai kanan kerajaan, Nik Aziz berkata, itu adalah perkara biasa dalam memantapkan pentadbiran negeri. –Bernama
Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 7:11 PTG Tiada ulasan:

Nik Amalina diminta sertai politik

KOTA BHARU- Nik Amalina, anak kepada Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, diminta menyertai parti politik supaya beliau mengetahui asam garam yang ada dalam bidang tersebut.

Gesaan itu dibuat oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Tuku, Abdul Fatah Harun ketika mengulas kenyataan terbaru Nik Amalina dalam blognya yang menyiarkan kenyataan supaya salah seorang Exco Kerajaan Negeri meletakkan jawatan berhubung dengan masalah politik dalaman yang berlaku di negeri ini.

Abdul Fatah berkata, Nik Amalina seharusnya bersikap rasional dan tidak terlalu emosional dalam menyelesaikan isu yang dibangkitkan terhadap diri dan keluarganya.

“Politik ini sedap kita tengok dari luar, tetapi siapa yang berada di dalam mereka akan tahu, kita boleh komen tanpa batasan dari luar, tetapi implikasinya sangat besar,

“ Oleh itu, saya berpesan kepada adik-adik saya ni supaya berfikir lanjut sebelum melontarkan pandangan,” katanya yang juga Pengarah Pilihan raya Pas Negeri.

Sebelum ini, Nik Amalina yang juga Isteri kepada Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Abdul Ariffahmi Abd Rahman mencabar salah seorang Exco Kerajaan Negeri meletak jawatan.

Melalui tulisan blognya, Nik Amalina berkata “Kalau ditanya saya, tentu saya jawab, kalau adapun Exco yang patut letak jawatan, saya wajibkan seorang Exco itu saja yang letak jawatan. Ada berani Exco yang seorang itu menyahut cabaran?”

Nik Amalina menjadi tumpuan ramai apabila blog Ahli Parlimen Pas, Dr Siti Mariah Mahmud menyiarkan suratnya, yang meluahkan perasaan berhubung isu peletakan jawatan suaminya itu sebagai Ketua Pegawai Eksekutif PMBK.

Abdul Ariffahmi, yang bergelut dengan kontroversi pelantikannya sebagai peneraju utama PMBK, bercadang menyerahkan notis pada 24 Disember ini sebelum peletakan jawatannya berkuat kuasa 23 Mac depan./Sinar
Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 7:08 PTG 2 ulasan:

Harussani condong bela Umno: PAS



SHAH ALAM - Pas mendakwa Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria lebih condong membela UMNO apabila menuduh pemimpin Pakatan Rakyat (PR) mempersoalkan kedudukan Raja-Raja Melayu dan agama Islam.

Ketua Penerangan Pas, Idris Ahmad berkata, pemimpin PR tidak pernah menderhaka kepada raja-raja Melayu dan buktinya, Sultan Perak tidak pernah mengambil tindakan kepada PR walaupun pernah dituduh mempersoalkan tindakan baginda.

Menurutnya, Harussani juga gagal untuk memberikan pandangan hukum terhadap tragedi rampasan kuasa yang dilakukan oleh pemimpin UMNO di Perak, sebaliknya hanya bercakap mengenai kepentingan UMNO sahaja.

“Beliau hanya bersuara sebagai mufti Melayu-UMNO, bukan mufti Islam. Beliau juga condong kepada hukum perkauman apabila menyentuh isu perpaduan Melayu.

“Perlembagaan negara tidak pernah menghalang rakyat yang bukan Islam bertanyakan hak mereka atau menegur jika hak mereka disalahgunakan,” katanya.

Kelmarin, Harussani mendakwa tindakan beberapa pemimpin pembangkang yang mempersoalkan kedudukan raja-raja Melayu dan agama Islam yang telah termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan tidak akan berlaku sekiranya orang Melayu bersatu.

Idris berkata, rakyat Perak dan umat Islam di seluruh negara harus bersatu dalam konteks perjuangan Islam yang tidak pernah mengabaikan sebarang kaum dan hak penganut agama lain.

“Pas berharap agar beliau kembali menjalankan tugasnya dengan adil tanpa dipengaruhi oleh mana-mana parti politik,” katanya.

Sementara itu Harussani ketika dihubungi berkata, terpulang kepada Pas untuk menggelar dirinya sebagai mufti Melayu-UMNO kerana bertanggungjawab untuk menegur mana-mana pihak demi kebaikan dan tidak menyebelahi mana-mana parti politik.

“Jangan mempersoalkan tindakan raja-raja Melayu dan agama Islam kerana ini adalah tunggak Negara dan tindakan mereka ini sama seperti mahu menghancurkan bangsa sendiri hanya kerana kepentingan politik semata-mata.

“Saya sangat menekankan perpaduan Islam khususnya orang Melayu dan tidak mahu berlaku perpecahan hanya disebabkan perbezaan fahaman politik,” katanya.

Beliau berkata, tindakan pemimpin PR menyentuh isu sensitif sudah melampau dan beliau berhak menegur daripada membiarkan perkara itu terus berleluasa.

“Kita dapat melihat contoh yang berlaku di negara jiran apabila sentimen perkauman dibangkitkan dan akhirnya rakyat yang akan menderita. Jangan sampai perkara yang sama berlaku kepada Negara kita dan masih belum terlambat untuk mencegah perkara ini,” katanya./Sinar
Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 7:05 PTG 2 ulasan:

Nik Aziz sudi dilantik 'pemimpin rohani' Pakatan


Jimadie Shah Othman & Andrew Ong


Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bersedia dilantik sebagai 'pemimpin rohani' Pakatan Rakyat setelah gabungan parti pembangkang itu berjaya didaftarkan.

"Sekarang ini saya dilantik (sebagai) mursyidul am (PAS) oleh jawatankuasa agung (parti). Apa salahnya jika (dilantik) mursyidul am bagi Pakatan Rakyat, tidak ada apa (masalah)," katanya dalam wawancara eksklusif dengan Malaysiakini.

"Hendak dengar (pandangan saya) terima kasih. Tidak (mahu) dengar, (kalau) kata tidak terima (cadangan saya), saya tanya balik, tidak terima kenapa?"

Nik Aziz diminta mengulas cadangan Datuk Zaid Ibrahim, seorang anggota biro politik PKR yang ditugaskan untuk mengukuhkan Pakatan, yang mengesyorkan Nik Aziz dilantik sebagai "pemimpin rohani" Pakatan.

Menulis di blognya pada 17 November lalu, bekas menteri itu berkata, syor itu ditimbulkan kerana Pakatan memerlukan seorang seperti tokoh kemerdekaan India, Mahatma Gandhi, yang tidak bercita-cita merebut jawatan perdana menteru, tetapi bergerak atas idealisme perjuangan.

Ditemui di pejabatnya di Kota Bharu, Nik Aziz berkata, sekiranya dilantik memegang jawatan itu, beliau akan bersikap terbuka walaupun cadangan-cadangannya mungkin ditolak.

"Jangan pula orang tolak (cadangan), kita marah. Itu tidak Islamik. Saya acapkali kata, kalau awak tolak Islam dan kalau awak boleh bawa hujah yang kukuh, saya pun tidak mahu Islam.

"Tetapi awak tolak Islam tanpa ada hujah, hanya begitu-begitu sahaja, mana boleh saya terima?" katanya, Khamis lalu.

Ditanya sama ada jawatan tersebut akan menambahkan bebannya yang sedia ada, Nik Aziz berkata, tidak mengapa selagi "menambahkan pengikutnya".

"Saya lebih suka pimpin orang Cina yang berfikiran terbuka daripada pimpin orang Melayu yang tertutup fikiran," tambahnya./Malaysiakini
Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 2:27 PG Tiada ulasan:

Bung Mokhtar nikahi pelakon seksi Zizie Ezette?

16 Dec 2009

"Saya tidak mahu komen. Biarlah Zizie sendiri yang jelaskan," kata pelakon Khaty Fauziah, ibu kepada Zizie Ezette ini berhubung khabar angin yang mengatakan aktres itu telah dilamar oleh seorang ahli politik dari Sabah.

Menurut Khaty, dia tidak mahu berbicara lanjut tentang perkara itu kerana ia masih dalam perbincangan.

"Saya susah untuk memberikan komen kerana perkara (perkahwinan) ini masih dalam perbincangan dan kami belum memberikan apa-apa keputusan.

“Insya-Allah, apa-apa pun, kami akan beritahu dalam minggu depan,” kata Khaty enggan memberikan komen lanjut.

Sementara itu, Zizie gagal dihubungi untuk mendapatkan penjelasan. Semua panggilan telefon mahupun SMS mStar kepadanya tidak mendapat sebarang respons.

Zizie sebelum ini pernah putus cinta dengan seorang ahli perniagaan berusia 40-an dari Batu Pahat, Johor setelah hampir tujuh tahun bercinta.

Sementara itu menurut blog Malaysian Instinct ahli parlimen yang dimaksudkan ialah dari Kinabatangan iaitu Datuk Bung Mokhtar Radin.

Menurut blog tersebut juga majlis resepsi tersebut bakal diadakan esok. / Mstar, KLpos, Malaysia Instinct. Foto: Murai.com.my


Zizie (kanan) gagal dihubungi untuk mendapatkan penjelasan
Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 2:14 PG 2 ulasan:

Isnin, 14 Disember 2009

Isu PAS S'gor: JK disiplin mesyuarat Rabu ini

Jawatankuasa disiplin PAS akan bermesyuarat 23 Disember ini untuk membincangkan jawapan pemimpin-pemimpin PAS Selangor yang diberi surat tunjuk sebab sebelum, berhubung isu kerajaan perpaduan.

Pengerusinya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata antara yang menjawab surat tersebut ialah pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali dan ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

Beliau berkata, mesyuarat tersebut akan diadakan di Pejabat Agung PAs di ibunegara mulai jam 2 petang.

Surat tunjuk sebab itu dihantar pada 2 November lalu dan mereka diberi tempoh 14 hari untuk menjawabnya.

Surat tunjuk sebab tersebut dihantar kepada kepimpinan PAS Selangor isu "beberapa kerat pemimpin bermasalah" yang dibangkitkan oleh Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berhubung soal kerajaan perpaduan.


Pada asalnya, menteri besar Kelantan itu mendesak muktamar khas diadakan untuk membincangkan gelagat beberapa pemimpin yang didakwanya masih berminat dengan idea kerajaan perpaduan seperti Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali, Timbalan Presiden PAS Nasharuddin Mat Isa, dan Dr Hassan.

Berikutan itu, satu mesyuarat khas barisan kepimpinan atasan PAS diadakan pada 28 Oktober lalu yang memutuskan untuk mengheret PAS Selangor ke jawatankuasa disiplin parti itu.

Jawatankuasa itu diminta menyiasat sejauh mana kebenarannya tuduhan-tuduhan yang dilemparkan itu.

Sementara itu, ketika ditanya sama ada beliau berpuas hati atau tidak dengan jawapan mereka itu, Tuan Ibrahim berkata: "Kita akan membawanya ke dalam mesyuarat"./Malaysiakini
Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 11:40 PTG Tiada ulasan:

Pas Pusat serah isu Ariffahmi kepada Kerajaan Kelantan - Hj Hadi

Pas Pusat serah isu Ariffahmi kepada Kerajaan Kelantan

SHAH ALAM - Pas Pusat menyerahkan sepenuhnya kepada Kerajaan Kelantan berhubung isu dalaman Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PBMK).

Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, perkara itu adalah di bawah tanggungjawab kepimpinan Kelantan untuk diselesaikan.

“Kes ini kita serah kepada kebijaksanaan kepimpinan Kelantan dan setakat ini apa yang saya tahu, proses itu berjalan baik,” katanya ketika ditemui di Majlis Pecah Tanah Pusat Tarbiah Islam Subang (Putis) bernilai RM720,000 di Kampung Melayu Subang, semalam.

Turut hadir ialah Naib Presiden Pas, merangkap Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Mohamed Hasan Ali.

Mengenai dakwaan UMNO cuba ‘menangguk di air keruh’ dalam isu itu, Abdul Hadi berkata, itu cara UMNO dan sudah dijangka.

“Terpulang jika (UMNO) nak gunakan isu ini untuk kepentingan mereka, itu hak dia. Saya tidak mahu campur dan kita yakin kes ini sudah diselesaikan," katanya.

Mengenai gesaan kepimpinan Pas Pusat supaya menantu Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman, meletakkan jawatan segera, Abdul Hadi menegaskan perkara itu tidak perlu diperbesarkan kerana Pengarah Urusan PBMK itu sudah pun meletakkan jawatannya secara rasmi./Sinar
Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 11:27 PTG 2 ulasan:

DULU MAHATHIR DITAKUTI, KINI........

'No' maaf Tun - Nazri

14 Dec 2009

KUALA KANGSAR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz, berkata beliau tidak akan memohon maaf kepada mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, berikutan beberapa kenyataan terbuka yang dibuatnya sebelum ini.

Katanya, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak, juga tidak meminta beliau memohon maaf, sebaliknya menasihati beliau menghentikan polemik dengan Dr Mahathir.

'Tak. Perdana Menteri tak suruh pun,' jelasnya.

Datuk Seri Mohamed Nazri sebelum ini melabelkan Dr Mahathir sebagai bersikap perkauman hanya kerana Dr Mahathir mempertahankan modul asal Biro Tata Negara (BTN).

Kenyataannya itu mendapat reaksi pelbagai pihak termasuk Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang menyifatkannya sebagai agak melampau.

Pertemuan Datuk Seri Mohamed Nazri dengan Perdana Menteri sebelum mesyuarat Kabinet berlangsung kelmarin itu bertujuan menjelaskan kedudukan tentang tindakannya.

'Apa yang saya buat, biar saya seorang terluka. Saya tidak mahu Perdana Menteri terluka. Tuduhan ini menjejaskan Perdana Menteri.

'Apa yang berlaku, saya seorang. Jangan perbuatan saya melukakan orang lain.

'Ada cerita kononnya apakah saya ini disuruh oleh pihak atasan dan ada tohmahan dan tuduhan bahawa yang saya lakukan itu kerana Perdana Menteri suruh.

'Saya menafikan di sini itu tidak benar. Apa yang saya buat adalah berdasarkan pendirian saya sendiri,' kata Datuk Seri Mohamed Nazri.

Baru-baru ini, Datuk Seri Mohamed Nazri berkata kabinet bersetuju merombak kurikulum BTN supaya ia lebih sesuai untuk semua kaum sejajar dengan gagasan 1Malaysia.

Bagaimanapun, kenyataan beliau berbeza dengan yang disuarakan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan, yang menjelaskan bahawa modul BTN tidak perlu dirombak sebaliknya akan ditambah baik agar sesuai dengan situasi semasa.

Dr Mahathir dalam komennya mengenai isu itu pula mahu kerajaan tidak terperangkap dengan permainan politik pembangkang sehingga terpaksa merombak kurikulum BTN yang telah sekian lama dipraktikkan secara berkesan di negara ini.

Beliau mempertahankan modul BTN yang sudah lama diguna pakai kerana ia berkesan untuk rakyat Malaysia yang berbilang kaum. / Mingguan Malaysia, Berita Minggu/KLPost



Najib pun tak suruh minta maaf
Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 11:09 PTG 2 ulasan:

MCA TAK SELESAI, MUHYIDDIN RANCANG YANG BARU PULA

Oleh: WFAUZDIN NS

MUHYIDDIN nampaknya semakin hilang arah dan pedoman. Semua yang dilakukannya tidak pernah berjaya dan beliau sebenarnya satu-satunya TPM yang tiada ketokohan langsung di dalam sejarah politik negara ini. Inilah kualiti pemimpin yang diangkat oleh Umno untuk dijadikan pemimpin mereka walaupun mereka sedar Muhyiddin sepanjang rekodnya sebagai MB Johor dan juga sebagai Menteri dan kini sebagai TPM tiada apa pun yang berjaya beliau lakukan untuk dikenang oleh rakyat jelata.

Memang sesuai beliau diregukan dengan Najib kerana Najib juga tiada kebolehan sebagai seorang PM melainkan Najib berjaya sedikit sebagai Menteri Pendidikan dan juga Menteri Pertahanan suatu ketika dahulu. Sebagai PM, Najib langsung tiada kredibiliti baik dari segi kepimpinan, wawasan jauh sekali dalam aspek moralnya. Justeru itu, kita tidak hairan negara kita sekarang tidak lagi disegani dan dihormati oleh jiran-jiran terdekat kita.

Muhyiddin pernah berjanji untuk menyelesaikan krisis di dalam MCA dalam tempoh seminggu. Sekarang sudah berapa minggu? Selesaikah masalah di dalam MCA? Bukan MCA yang tidak lagi selesai, bahkan MIC dan juga PPP masih kelam kabut Muhyiddin gagal menangani krisis di dalam parti komponennya sendiri dan MCA langsung tidak mempercayai kebolehan beliau untuk menyelesaikan krisis yang semakin rumit itu. Mudah kata, Muhyiddin gagal menunaikan janjinya.

Terbaru pula, Muhyiddin mengumumkan bahawa Umno akan melancarkan Program Raksasa `Umno Juara Rakyat' bagi memenangi hati pengundi Melayu. Mungkin beliau sudah merasa bosan dengan parti MCA dan MIC juga PPP yang tidak mahu mendengar pandangannya. Beliau cuba pula dengan program baru ini yang akan dilancarkan mulai bulan depan dan berterusan sehingga Pilihanraya Umum Ke 13. Program ini kononnya untuk menunjukkan kepada orang-orang Melayu betapa Umno ini adalah juara memperjuangkan nasib orang-orang Melayu dalam aspek ekonomi, pendidikan, sosial, belia dan sebagainya. Tidak tahu lah kita adakah agama juga akan diperjuangkan oleh Umno. Jika agama pun termasuk dalam perjuangan parti sekular yang bersemangat kebangsaan ini, nampak sangat lah besar temberangnya.

Apa pun kita lihat lah nanti program terbaru ini berjaya atau tidak. Paling kuat pun saya rasa program ini diwar-warkan begitu hebat melalui media balaci mereka untuk menunjukkan program ini berjaya. Kita bukan tidak tahu, tanpa wang melimpah dan tanpa media serta jentera kerajaan, Umno tidak mampu bergerak sedikit pun. Apa kebolehan Muhyiddin yang dapat kita lihat cuma satu iaitu beliau mampu bercakap tanpa menggunakan akal tidak seperti TPM yang terdahulu. Beliau bercakap tentang DS Anwar pengkhianat Melayu, kemudiannya bercakap Tok Guru Nik Aziz mengajar ajaran sesat. Itu lah kebolehan Muhyiddin.

Usahkan parti komponen Bn yang tidak menghormati beliau, menteri kabinetnya sendiri tidak lagi segan kepadanya. Jika tidak percaya tanya Nazri Aziz. Tidak hairan nanti dalam pemilihan Umno akan datang, Muhyiddin akan ditolak oleh ahli-ahli Umno. Masalahnya, siapa yang lebih cerdik dari beliau yang ada dalam Umno untuk menggantikannya? Mungkin Umno perlu melantik Ibrahim Ali atau Ezam kot./Kembali ke laman asal di sini.
Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 2:14 PG Tiada ulasan:

PILIHANRAYA KECIL LAGI ?

Siap sedia untuk pilihanraya kecil di Batu…

Ahli Parlimen PKR kawasan Batu di Kuala Lumpur,Tian Chua berkata beliau tidak akan merayu seterusnya jika proses rayuannya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mulai 29 Januari ini kalah.

Katanya kepada Agendadaily selepas satu forum dekat Kuala Lumpur Sabtu malam langkah ini adalah bagi memastikan satu pilihanraya kecil diadakan di kawasan itu.

“Saya tidak boleh fikirkan soal diri saya lagi tetapi untuk parti jika kalah dalam rayuan itu.Saya nak pastikan ada pilihanraya kecil di situ,”katanya.

Tian Chua menjangka jika beliau meneruskan proses rayuan ini boleh memakan masa dan melepasi tempoh had peraturan Suruhanjaya Pilihanraya dimana tidak perlu ada pilihanraya kecil jika seseorang wakil rakyat kosongkan kerusinya pada Mac 2011.

Beliau enggan mengulas harapannya dalam proses rayuan mulai 29 Januari itu.

Tian Chua bagaimanapun berkata beliau yakin PKR dapat menawan balik kawasan Batu sekiranya berdepan dengan calon BN-Gerakan di situ.

“Saya menduga berat sikit bagi kami jika calon UMNO bertanding di situ tetapi jika calon Gerakan kami pasti menang mudah,”katanya.

Pada 22 Okt lalu Tian Chua telah dikenakan hukuman penjara enam bulan dan denda RM3,000 kerana didapati bersalah gigit tangan konstabel Rosyaidi Anuar dalam pergelutan di jalan depan bangunan Parlimen pada 11 Disember 2007.

Berikutan keputusan itu beliau hilang kelayakan sebagai wakil rakyat.Keputusan itu ditangguhkan sementara proses rayuannya selesai.-12/12/2009/Agendadaily
Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 12:50 PG 1 ulasan:

Ahad, 13 Disember 2009

ISU MASJID - KOR MING SUDAH JAWAB, KENAPA HARUN TAIB SUSAH HENDAK FAHAM?

Oleh: WFAUZDIN NS

ISU dana masjid yang ditimbulkan oleh MP Taiping dari DAP, Kor Ming benar-benar digunakan sebaik mungkin oleh musuh-musuh PR bagi menyerang PAS. Kononnya jelas DAP sebenarnya memusuhi Islam dan PAS wajib meninggalkan DAP. Mudah untuk difahami mengapa pemimpin-pemimpin Umno dan media balaci mereka memainkan isu tersebut. Benarkah apa yang diperkatakan oleh Kor Ming tersebut?

Semua sudah tahu bahawa Kor Ming beserta beberapa pemimpin PR dari PAS dan PKR telah pun membuat kenyataan akhbar di luar Parlimen baru-baru ini menafikan tuduhan tersebut. Berani kerana benar, maka Kor Ming akan mengambil tindakan ke atas akhbar yang melaporkan kenyataan yang diputarbelitkan itu. Maka, sepatutnya semua sudah faham terutamanya bagi pimpinan di dalam PR. Mereka perlu memahami isu tersebut bagi memudahkan mereka menerangkan kepada rakyat di peringkat akar umbi. Masalahnya, mengapa ada pemimpin yang masih lembab untuk mengetahui perkembangan isu tersebut? Sudahlah mereka lembab, mereka seolah-olah memberi `amaran' pula kepada sekutu mereka seolah-olah mereka percaya apa yang dilaporkan oleh media balaci ini. Cuba banya kenyataan pemimpin yang lembab itu di sini.

“Pakatan Rakyat akan tambah lagi (masjid) dan kita harap DAP tidak akan bercakap mengenai perkara yang boleh menunjukkan mereka anti Islam,” katanya. Harun, yang juga Pesuruhjaya Pas Terengganu, meminta pemimpin DAP tidak lagi mengeluarkan kenyataan yang menampakkan DAP memusuhi Islam dalam usaha menjaga keharmonian negara. - Sinar. Inilah bunyinya kenyataan Ustaz Harun Taib seorang pemimpin kanan PAS di Terengganu. Jika kenyataan ini disalah lapor oleh akhbar berkenaan, terlebih dahulu saya mohon maaf, tetapi Ustaz Harun mestilah mengambil tindakan ke atas akhbar ini. Mungkin ada yang mengatakan saya terlalu menyokong DAP dalam isu ini, tetapi yang benar mesti disokong. Dr Hatta, Dr Lo'Lo dan juga beberapa pimpinan PAS juga turut berada bersama ketika Kor Ming mengadakan sidang akhbar tersebut dan mereka berdiri teguh dengan Kor Ming yang telah dianiayai itu. Adakah Dr Hatta dan Dr Lo'Lo serta yang lain itu lebih menyokong DAP dari PAS?

Kita tidak faham mengapa masih terdapat beberapa pimpinan di dalam PR yang masih terikut-ikut dengan tari media. Bagaimana mungkin mereka boleh berinteraksi dengan penyokong di peringkat akar umbi jika mereka sendiri pun lembab dan kurang cerdik? Harakahdaily juga telah menyiarkan cerita sebenar isu ini, masakan Ustaz Harun Taib tidak membaca Harakahdaiy atau beliau juga tidak percaya kepada laporan Harakahdaily. Adakah beliau lebih percaya kepada Utusan Meloya?

Sebab itu banyak kita dengar suara-suara mahukan perubahan di dalam pimpinan. Perubahan perlu dilakukan untuk mencari pemimpin yang benar-benar cerdik dan bijak mengharungi gelombang politik yang semakin mencabar ini. Kita tidak perlukan lagi pemimpin yang meletakkan dirinya `di bawah tempurung'./ Kembali ke laman asal di sini.

Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 11:15 PG 7 ulasan:

MILIK SIAPA KERETA MEWAH INI ?

IS AZALINA THE RICHEST WOMAN IN THE LAND OF 1MALAYSIA?

Dear Editor,

I don't think I want to provide any of my own comments here because the pictures below should be enough to tell a million tales in a million different languages. After all these photos were taken in the driveway of Azalina's own house.

Image Hosted by ImageShack.us

Let it be known that I am not the one who took the pictures I received them via email from people who want me to distribute them as widely as possible so that the whole of Malaysia knows something about this woman that they otherwise mightn't have.

I am aware that the cars in these images are from Azalina's personal collection. Porsche, Mercedes-Benz, SmartCar, Land Rover, (Toyota) Alphard are seen here in these images but I know there are even more cars although I do not know where she has kept them.

Image Hosted by ImageShack.us

I'm told that there are still others stored elsewhere as well. So the question is where on earth did Azalina get the money to buy not just one but so many such cars? I guess you don't have to be an expert to figure out how much they are all worth let alone those we have not seen because they are in storage. Go figure this one out.

Check out the registration numbers of some of the cars here such as WLV-3. When did Azalina become a federal minister? When did she become a minister of tourism? When was WLV-3 registered? Put these together and find out for yourself.

Image Hosted by ImageShack.us

Apparently Azalina has this to say in her defence:

"I did not rob the people of their money! I did not cheat my fellow Malays!"

Well if that's the case, where did she get the money? Is a federal minister this well paid? Does she carry any other day jobs? Can we check our income tax? Has she fully declared all her possessions?

Image Hosted by ImageShack.us

Azalina, we're not idiots. You might think so but that's only your typical BN-type arrogance. Wait till we get our claws on you. Wait till we retain the powers of the courts, the power of the police, the power of the law and the power to dump you and all your cronies in labour camps.

Azalina, we will get you. The people have made the promise.

You are a dead little duck.

TAX PAYER

Sumber: sabahkini.net/

http://nikhassanazmi.blogspot.com/2009/12/azalina-koleksi-kereta-mewahnya.html
Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 1:00 PG 12 ulasan:
Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama
Langgan: Catatan (Atom)

IKLAN

iklan

CYBERWAR

CYBERWAR
Perangi Kezaliman

Waktu Solat

WFAUZDIN NS

WFAUZDIN NS

KLIK FB SAYA

KLIK FB SAYA

CARI DI SINI

LAGU PKR

Mengenali Saya

Foto saya
WFAUZDIN NS
Sebarang pandangan atau ingin menghantar artikel anda, sila Emailkan kepada zek_riy@yahoo.com
Lihat profil lengkap saya

TOKOH REFORMASI

HERO RAKYAT

Serasi
Kesefahaman Yang Kukuh

JOM BORAK SAKAN

Video - Kenali Wajah Umno

TERIMA KASIH SEMUA

Blog ini mula dibuka secara resminya pada 19 Mei 2009. Pada 29 Ogos 2019, iaitu lebih kurang 9 tahun, blog ini telah pun dikunjungi sebanyak 9.6 Juta kali. Saya ucapkan ribuan terima kasih kepada semua pengunjung serta bloggers sahabat yang terus memberikan sokongan dan kerjasama kepada saya selama ini. Moga-moga perjuangan kita semua diberkati, InsyaAllah.

PENGUNJUNG


widgeo

BLOG SAYA MINATI

  • KERENGGA
    Lelaki yang mencuri pakaian dalam wanita dicekup polis
  • WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI
    MENTAKAB MALAM INI
  • Selangorkini
    Anwar diberikan sambutan rasmi, perkukuh hubungan diplomatik Malaysia, Rusia
  • .
    Baik buruk pemilihan berpasukan
  • Pahang Daily Online
    Jabatan Perangkaan Malaysia: Harga Pasir Naik Di Sebahagian Besar Kawasan, Pahang Catat Kenaikan Tertinggi
  • Berita Harian Metro Terkini Majalah Review Malaysia ★ MRM™
    Marble Dining Tables for Malaysian Homes: Choosing the Right Marble Dining Table for Your House
  • Anak Sungai Derhaka
    The Ahmadi Bertentangan Dengan Syariat Islam - Mohd Na’im
  • Addin
    Kalau Tak Kerana Umno, PAS Tak Merasa Jadi Kerajaan
  • Tukar Tiub
    RANCANGAN JAHAT ZELENSKY
  • MiLo SuaM
    Anwar Ibrahim sudah terima suntikan vaksin
  • AGEN PERUBAHAN ®
    Pejuang Rakyat Anwar Ibrahim tibai Muhyiddin... Terbaru dalam Parlimen.
  • Batu vs Kayu
    Perutusan Dari Tun Mahathir
  • Biaqpila™
    LIVE AJL 34
  • KeadilanDaily.com
    Perutusan Tahun Baru 2020 Timbalan Perdana Menteri
  • Bloglist Malaysia
    Kebodohan Seorang Pesuruhjaya Parti Islam
  • Harakahdaily BM
    Gojek: Inikah janji 1 juta peluang pekerjaan?
  • MANDOR.BLOGSPOT.COM
    ROMBAKAN ATAU TUKAR PORTFOLIO KABINET, TUKAR MENTERI BARU YANG LEBIH SEGAR
  • Shahbudin dot com
    PENGUMUMAN
  • Khalid Samad
    Video:The Dawn of A New Malaysia
  • KDL
    KedahLanie sudah berpindah ke rumah baru..ini linknya..
  • AMANAH PROGRESIF PEDULI
    Cerita di sebalik penjualan Pusat Pendidikan Al-Barakah
  • Cananglahnie
    Kebocoran baru dedah adik Najib miliki firma BVI
  • PKR Pahang
    Tun M jamin Anwar jadi PM kerajaan Harapan
  • TranungKite Online (TKO)
    Kehadiran Tun Mahathir dalam PH menguntungkan PAS kata Nik Abdul
  • Cenangau Daunkari
    MUAFAKAT PAKATAN HARAPAN
  • KELAB GREENBOC
    [VIDEO] Husam Dedah Komisyen Balak Diguna Beli Wisma Tok Guru
  • Ameno World
    Makluman : Amenoworld Bertukar Domain Kerana Diblock SKMM.
  • CarcaMarba
    Lelaki paling gemuk di dunia lebih berat daripada disangka
  • Radio KOBAT FM
    TERIMA KASIH ADUN TERUNTUM, YB SIM
  • Malaysiakini - Terkini untuk anda.
  • mandor.blogspot.com

PELAWAT

free counters

ARKIB

  • ►  2025 (22)
    • ►  04/27 - 05/04 (1)
    • ►  03/16 - 03/23 (5)
    • ►  02/09 - 02/16 (4)
    • ►  02/02 - 02/09 (5)
    • ►  01/26 - 02/02 (7)
  • ►  2024 (313)
    • ►  12/15 - 12/22 (10)
    • ►  12/01 - 12/08 (7)
    • ►  11/17 - 11/24 (14)
    • ►  11/10 - 11/17 (9)
    • ►  10/27 - 11/03 (14)
    • ►  10/20 - 10/27 (10)
    • ►  10/13 - 10/20 (6)
    • ►  09/22 - 09/29 (13)
    • ►  09/08 - 09/15 (8)
    • ►  09/01 - 09/08 (4)
    • ►  08/25 - 09/01 (12)
    • ►  08/04 - 08/11 (9)
    • ►  07/21 - 07/28 (21)
    • ►  07/14 - 07/21 (14)
    • ►  06/30 - 07/07 (16)
    • ►  06/23 - 06/30 (1)
    • ►  06/16 - 06/23 (16)
    • ►  06/09 - 06/16 (20)
    • ►  05/26 - 06/02 (16)
    • ►  04/28 - 05/05 (23)
    • ►  03/31 - 04/07 (11)
    • ►  03/24 - 03/31 (22)
    • ►  03/03 - 03/10 (15)
    • ►  02/25 - 03/03 (8)
    • ►  02/04 - 02/11 (7)
    • ►  01/21 - 01/28 (7)
  • ►  2023 (315)
    • ►  12/31 - 01/07 (9)
    • ►  12/24 - 12/31 (7)
    • ►  12/17 - 12/24 (15)
    • ►  11/26 - 12/03 (10)
    • ►  11/19 - 11/26 (6)
    • ►  11/12 - 11/19 (12)
    • ►  10/29 - 11/05 (10)
    • ►  10/22 - 10/29 (8)
    • ►  10/15 - 10/22 (2)
    • ►  10/08 - 10/15 (3)
    • ►  09/24 - 10/01 (7)
    • ►  09/10 - 09/17 (8)
    • ►  09/03 - 09/10 (4)
    • ►  08/20 - 08/27 (10)
    • ►  08/13 - 08/20 (6)
    • ►  08/06 - 08/13 (12)
    • ►  07/30 - 08/06 (5)
    • ►  07/23 - 07/30 (2)
    • ►  07/16 - 07/23 (4)
    • ►  07/09 - 07/16 (11)
    • ►  07/02 - 07/09 (17)
    • ►  06/18 - 06/25 (10)
    • ►  06/11 - 06/18 (7)
    • ►  06/04 - 06/11 (9)
    • ►  05/28 - 06/04 (4)
    • ►  05/21 - 05/28 (5)
    • ►  05/14 - 05/21 (8)
    • ►  05/07 - 05/14 (5)
    • ►  04/30 - 05/07 (5)
    • ►  04/16 - 04/23 (9)
    • ►  04/09 - 04/16 (7)
    • ►  04/02 - 04/09 (7)
    • ►  03/26 - 04/02 (7)
    • ►  03/19 - 03/26 (7)
    • ►  03/12 - 03/19 (1)
    • ►  03/05 - 03/12 (7)
    • ►  02/26 - 03/05 (5)
    • ►  02/19 - 02/26 (6)
    • ►  02/12 - 02/19 (7)
    • ►  02/05 - 02/12 (5)
    • ►  01/29 - 02/05 (6)
    • ►  01/22 - 01/29 (3)
    • ►  01/15 - 01/22 (4)
    • ►  01/08 - 01/15 (6)
    • ►  01/01 - 01/08 (7)
  • ►  2022 (290)
    • ►  12/25 - 01/01 (5)
    • ►  12/18 - 12/25 (7)
    • ►  12/11 - 12/18 (3)
    • ►  12/04 - 12/11 (2)
    • ►  11/27 - 12/04 (2)
    • ►  11/13 - 11/20 (4)
    • ►  11/06 - 11/13 (2)
    • ►  10/30 - 11/06 (1)
    • ►  10/23 - 10/30 (7)
    • ►  10/16 - 10/23 (1)
    • ►  10/02 - 10/09 (1)
    • ►  09/25 - 10/02 (6)
    • ►  09/18 - 09/25 (6)
    • ►  09/11 - 09/18 (10)
    • ►  09/04 - 09/11 (10)
    • ►  08/28 - 09/04 (6)
    • ►  08/21 - 08/28 (9)
    • ►  08/14 - 08/21 (9)
    • ►  08/07 - 08/14 (9)
    • ►  07/31 - 08/07 (12)
    • ►  07/24 - 07/31 (11)
    • ►  07/17 - 07/24 (8)
    • ►  07/10 - 07/17 (7)
    • ►  07/03 - 07/10 (5)
    • ►  06/26 - 07/03 (6)
    • ►  06/19 - 06/26 (11)
    • ►  06/12 - 06/19 (8)
    • ►  05/29 - 06/05 (3)
    • ►  05/22 - 05/29 (2)
    • ►  05/15 - 05/22 (1)
    • ►  05/08 - 05/15 (4)
    • ►  05/01 - 05/08 (4)
    • ►  04/24 - 05/01 (5)
    • ►  04/17 - 04/24 (8)
    • ►  04/10 - 04/17 (6)
    • ►  04/03 - 04/10 (4)
    • ►  03/27 - 04/03 (2)
    • ►  03/20 - 03/27 (6)
    • ►  03/13 - 03/20 (4)
    • ►  03/06 - 03/13 (6)
    • ►  02/27 - 03/06 (6)
    • ►  02/20 - 02/27 (7)
    • ►  02/13 - 02/20 (4)
    • ►  02/06 - 02/13 (6)
    • ►  01/30 - 02/06 (10)
    • ►  01/23 - 01/30 (4)
    • ►  01/16 - 01/23 (11)
    • ►  01/09 - 01/16 (10)
    • ►  01/02 - 01/09 (9)
  • ►  2021 (154)
    • ►  12/26 - 01/02 (6)
    • ►  12/19 - 12/26 (11)
    • ►  12/12 - 12/19 (7)
    • ►  12/05 - 12/12 (7)
    • ►  11/28 - 12/05 (4)
    • ►  11/21 - 11/28 (2)
    • ►  11/07 - 11/14 (9)
    • ►  10/31 - 11/07 (2)
    • ►  10/24 - 10/31 (10)
    • ►  10/17 - 10/24 (7)
    • ►  10/10 - 10/17 (4)
    • ►  10/03 - 10/10 (4)
    • ►  09/26 - 10/03 (2)
    • ►  09/19 - 09/26 (8)
    • ►  09/12 - 09/19 (7)
    • ►  09/05 - 09/12 (7)
    • ►  08/29 - 09/05 (10)
    • ►  08/22 - 08/29 (5)
    • ►  08/08 - 08/15 (3)
    • ►  07/25 - 08/01 (2)
    • ►  07/18 - 07/25 (3)
    • ►  07/04 - 07/11 (1)
    • ►  06/27 - 07/04 (1)
    • ►  06/20 - 06/27 (2)
    • ►  06/13 - 06/20 (8)
    • ►  06/06 - 06/13 (4)
    • ►  05/23 - 05/30 (1)
    • ►  04/04 - 04/11 (1)
    • ►  03/28 - 04/04 (7)
    • ►  03/07 - 03/14 (1)
    • ►  02/28 - 03/07 (1)
    • ►  02/21 - 02/28 (1)
    • ►  02/14 - 02/21 (1)
    • ►  02/07 - 02/14 (1)
    • ►  01/31 - 02/07 (1)
    • ►  01/24 - 01/31 (2)
    • ►  01/10 - 01/17 (1)
  • ►  2020 (154)
    • ►  12/06 - 12/13 (5)
    • ►  11/08 - 11/15 (3)
    • ►  11/01 - 11/08 (3)
    • ►  10/25 - 11/01 (1)
    • ►  10/18 - 10/25 (3)
    • ►  10/04 - 10/11 (7)
    • ►  09/20 - 09/27 (1)
    • ►  09/06 - 09/13 (9)
    • ►  08/30 - 09/06 (1)
    • ►  08/23 - 08/30 (5)
    • ►  08/16 - 08/23 (1)
    • ►  08/09 - 08/16 (3)
    • ►  08/02 - 08/09 (2)
    • ►  07/26 - 08/02 (4)
    • ►  07/19 - 07/26 (8)
    • ►  07/12 - 07/19 (2)
    • ►  07/05 - 07/12 (4)
    • ►  06/28 - 07/05 (8)
    • ►  06/21 - 06/28 (3)
    • ►  06/14 - 06/21 (8)
    • ►  06/07 - 06/14 (12)
    • ►  05/31 - 06/07 (7)
    • ►  05/24 - 05/31 (1)
    • ►  03/08 - 03/15 (6)
    • ►  03/01 - 03/08 (10)
    • ►  02/16 - 02/23 (4)
    • ►  02/09 - 02/16 (5)
    • ►  02/02 - 02/09 (6)
    • ►  01/26 - 02/02 (8)
    • ►  01/12 - 01/19 (10)
    • ►  01/05 - 01/12 (4)
  • ►  2019 (116)
    • ►  12/29 - 01/05 (9)
    • ►  12/22 - 12/29 (5)
    • ►  12/01 - 12/08 (6)
    • ►  11/24 - 12/01 (2)
    • ►  11/17 - 11/24 (3)
    • ►  11/10 - 11/17 (4)
    • ►  11/03 - 11/10 (4)
    • ►  10/27 - 11/03 (12)
    • ►  10/20 - 10/27 (4)
    • ►  10/13 - 10/20 (2)
    • ►  10/06 - 10/13 (7)
    • ►  09/29 - 10/06 (3)
    • ►  09/22 - 09/29 (4)
    • ►  09/15 - 09/22 (4)
    • ►  09/01 - 09/08 (6)
    • ►  08/25 - 09/01 (11)
    • ►  08/18 - 08/25 (4)
    • ►  08/11 - 08/18 (4)
    • ►  08/04 - 08/11 (5)
    • ►  07/21 - 07/28 (2)
    • ►  07/14 - 07/21 (1)
    • ►  07/07 - 07/14 (1)
    • ►  06/16 - 06/23 (1)
    • ►  05/19 - 05/26 (2)
    • ►  05/12 - 05/19 (1)
    • ►  04/21 - 04/28 (1)
    • ►  04/14 - 04/21 (1)
    • ►  03/17 - 03/24 (1)
    • ►  03/10 - 03/17 (2)
    • ►  03/03 - 03/10 (1)
    • ►  02/24 - 03/03 (1)
    • ►  02/17 - 02/24 (1)
    • ►  01/13 - 01/20 (1)
  • ►  2018 (33)
    • ►  12/16 - 12/23 (1)
    • ►  12/09 - 12/16 (1)
    • ►  11/25 - 12/02 (1)
    • ►  11/18 - 11/25 (1)
    • ►  10/21 - 10/28 (2)
    • ►  10/07 - 10/14 (2)
    • ►  09/16 - 09/23 (2)
    • ►  09/09 - 09/16 (1)
    • ►  07/22 - 07/29 (1)
    • ►  06/03 - 06/10 (1)
    • ►  05/27 - 06/03 (1)
    • ►  05/20 - 05/27 (1)
    • ►  04/01 - 04/08 (1)
    • ►  03/18 - 03/25 (2)
    • ►  03/11 - 03/18 (2)
    • ►  03/04 - 03/11 (1)
    • ►  02/18 - 02/25 (2)
    • ►  02/11 - 02/18 (4)
    • ►  01/28 - 02/04 (1)
    • ►  01/21 - 01/28 (1)
    • ►  01/14 - 01/21 (3)
    • ►  01/07 - 01/14 (1)
  • ►  2017 (50)
    • ►  12/31 - 01/07 (1)
    • ►  12/17 - 12/24 (1)
    • ►  11/26 - 12/03 (1)
    • ►  11/19 - 11/26 (1)
    • ►  11/05 - 11/12 (1)
    • ►  10/29 - 11/05 (1)
    • ►  10/15 - 10/22 (1)
    • ►  10/08 - 10/15 (3)
    • ►  09/10 - 09/17 (1)
    • ►  09/03 - 09/10 (1)
    • ►  08/27 - 09/03 (1)
    • ►  08/20 - 08/27 (1)
    • ►  08/13 - 08/20 (1)
    • ►  08/06 - 08/13 (1)
    • ►  07/30 - 08/06 (1)
    • ►  07/09 - 07/16 (2)
    • ►  06/18 - 06/25 (1)
    • ►  06/11 - 06/18 (2)
    • ►  06/04 - 06/11 (2)
    • ►  05/21 - 05/28 (3)
    • ►  05/14 - 05/21 (1)
    • ►  05/07 - 05/14 (2)
    • ►  04/30 - 05/07 (2)
    • ►  04/16 - 04/23 (1)
    • ►  04/02 - 04/09 (2)
    • ►  03/26 - 04/02 (4)
    • ►  03/19 - 03/26 (1)
    • ►  03/12 - 03/19 (1)
    • ►  03/05 - 03/12 (1)
    • ►  02/26 - 03/05 (2)
    • ►  02/19 - 02/26 (1)
    • ►  01/29 - 02/05 (2)
    • ►  01/22 - 01/29 (1)
    • ►  01/08 - 01/15 (1)
    • ►  01/01 - 01/08 (1)
  • ►  2016 (84)
    • ►  12/11 - 12/18 (1)
    • ►  11/27 - 12/04 (1)
    • ►  11/20 - 11/27 (2)
    • ►  11/13 - 11/20 (2)
    • ►  11/06 - 11/13 (2)
    • ►  10/30 - 11/06 (2)
    • ►  10/23 - 10/30 (1)
    • ►  10/16 - 10/23 (2)
    • ►  10/09 - 10/16 (3)
    • ►  10/02 - 10/09 (4)
    • ►  09/25 - 10/02 (2)
    • ►  09/18 - 09/25 (3)
    • ►  09/04 - 09/11 (2)
    • ►  08/28 - 09/04 (3)
    • ►  08/14 - 08/21 (4)
    • ►  08/07 - 08/14 (1)
    • ►  07/31 - 08/07 (1)
    • ►  07/17 - 07/24 (3)
    • ►  07/10 - 07/17 (3)
    • ►  07/03 - 07/10 (1)
    • ►  06/26 - 07/03 (2)
    • ►  06/19 - 06/26 (2)
    • ►  06/12 - 06/19 (1)
    • ►  06/05 - 06/12 (1)
    • ►  05/22 - 05/29 (2)
    • ►  05/15 - 05/22 (4)
    • ►  05/01 - 05/08 (2)
    • ►  04/24 - 05/01 (3)
    • ►  04/17 - 04/24 (3)
    • ►  04/10 - 04/17 (2)
    • ►  03/27 - 04/03 (1)
    • ►  03/20 - 03/27 (1)
    • ►  03/13 - 03/20 (1)
    • ►  03/06 - 03/13 (2)
    • ►  02/28 - 03/06 (1)
    • ►  02/21 - 02/28 (1)
    • ►  02/14 - 02/21 (2)
    • ►  01/31 - 02/07 (4)
    • ►  01/24 - 01/31 (1)
    • ►  01/17 - 01/24 (2)
    • ►  01/10 - 01/17 (2)
    • ►  01/03 - 01/10 (1)
  • ►  2015 (144)
    • ►  12/27 - 01/03 (2)
    • ►  12/20 - 12/27 (1)
    • ►  12/13 - 12/20 (3)
    • ►  12/06 - 12/13 (3)
    • ►  11/29 - 12/06 (3)
    • ►  11/22 - 11/29 (1)
    • ►  11/15 - 11/22 (2)
    • ►  11/08 - 11/15 (1)
    • ►  11/01 - 11/08 (3)
    • ►  10/25 - 11/01 (3)
    • ►  10/18 - 10/25 (3)
    • ►  10/11 - 10/18 (3)
    • ►  10/04 - 10/11 (4)
    • ►  09/27 - 10/04 (5)
    • ►  09/20 - 09/27 (1)
    • ►  09/13 - 09/20 (5)
    • ►  09/06 - 09/13 (5)
    • ►  08/30 - 09/06 (2)
    • ►  08/23 - 08/30 (4)
    • ►  08/16 - 08/23 (2)
    • ►  08/09 - 08/16 (1)
    • ►  08/02 - 08/09 (3)
    • ►  07/26 - 08/02 (2)
    • ►  07/12 - 07/19 (2)
    • ►  07/05 - 07/12 (4)
    • ►  06/28 - 07/05 (6)
    • ►  06/21 - 06/28 (5)
    • ►  06/14 - 06/21 (4)
    • ►  06/07 - 06/14 (4)
    • ►  05/31 - 06/07 (3)
    • ►  05/24 - 05/31 (2)
    • ►  05/17 - 05/24 (3)
    • ►  05/10 - 05/17 (1)
    • ►  05/03 - 05/10 (2)
    • ►  04/26 - 05/03 (3)
    • ►  04/19 - 04/26 (3)
    • ►  04/12 - 04/19 (6)
    • ►  04/05 - 04/12 (3)
    • ►  03/29 - 04/05 (4)
    • ►  03/22 - 03/29 (2)
    • ►  03/15 - 03/22 (1)
    • ►  03/08 - 03/15 (2)
    • ►  03/01 - 03/08 (2)
    • ►  02/22 - 03/01 (2)
    • ►  02/15 - 02/22 (1)
    • ►  02/08 - 02/15 (4)
    • ►  02/01 - 02/08 (2)
    • ►  01/25 - 02/01 (2)
    • ►  01/18 - 01/25 (4)
    • ►  01/11 - 01/18 (1)
    • ►  01/04 - 01/11 (4)
  • ►  2014 (179)
    • ►  12/28 - 01/04 (1)
    • ►  12/14 - 12/21 (4)
    • ►  12/07 - 12/14 (2)
    • ►  11/30 - 12/07 (2)
    • ►  11/23 - 11/30 (6)
    • ►  11/16 - 11/23 (3)
    • ►  11/09 - 11/16 (4)
    • ►  11/02 - 11/09 (4)
    • ►  10/26 - 11/02 (4)
    • ►  10/19 - 10/26 (4)
    • ►  10/12 - 10/19 (4)
    • ►  10/05 - 10/12 (3)
    • ►  09/28 - 10/05 (2)
    • ►  09/21 - 09/28 (3)
    • ►  09/14 - 09/21 (1)
    • ►  09/07 - 09/14 (3)
    • ►  08/31 - 09/07 (4)
    • ►  08/24 - 08/31 (5)
    • ►  08/17 - 08/24 (6)
    • ►  08/10 - 08/17 (6)
    • ►  08/03 - 08/10 (4)
    • ►  07/20 - 07/27 (2)
    • ►  07/13 - 07/20 (4)
    • ►  07/06 - 07/13 (3)
    • ►  06/29 - 07/06 (3)
    • ►  06/22 - 06/29 (3)
    • ►  06/15 - 06/22 (4)
    • ►  06/08 - 06/15 (1)
    • ►  06/01 - 06/08 (4)
    • ►  05/25 - 06/01 (4)
    • ►  05/18 - 05/25 (3)
    • ►  05/11 - 05/18 (3)
    • ►  05/04 - 05/11 (2)
    • ►  04/27 - 05/04 (5)
    • ►  04/20 - 04/27 (4)
    • ►  04/13 - 04/20 (2)
    • ►  04/06 - 04/13 (4)
    • ►  03/30 - 04/06 (3)
    • ►  03/23 - 03/30 (3)
    • ►  03/16 - 03/23 (5)
    • ►  03/09 - 03/16 (3)
    • ►  03/02 - 03/09 (4)
    • ►  02/23 - 03/02 (6)
    • ►  02/16 - 02/23 (6)
    • ►  02/09 - 02/16 (4)
    • ►  02/02 - 02/09 (3)
    • ►  01/26 - 02/02 (5)
    • ►  01/19 - 01/26 (3)
    • ►  01/12 - 01/19 (3)
    • ►  01/05 - 01/12 (5)
  • ►  2013 (191)
    • ►  12/29 - 01/05 (6)
    • ►  12/22 - 12/29 (4)
    • ►  12/15 - 12/22 (5)
    • ►  12/08 - 12/15 (4)
    • ►  12/01 - 12/08 (3)
    • ►  11/24 - 12/01 (4)
    • ►  11/17 - 11/24 (4)
    • ►  11/10 - 11/17 (3)
    • ►  11/03 - 11/10 (6)
    • ►  10/27 - 11/03 (2)
    • ►  10/20 - 10/27 (2)
    • ►  10/13 - 10/20 (2)
    • ►  10/06 - 10/13 (3)
    • ►  09/29 - 10/06 (1)
    • ►  09/22 - 09/29 (2)
    • ►  09/15 - 09/22 (1)
    • ►  09/08 - 09/15 (1)
    • ►  09/01 - 09/08 (3)
    • ►  08/25 - 09/01 (2)
    • ►  08/18 - 08/25 (3)
    • ►  08/11 - 08/18 (1)
    • ►  08/04 - 08/11 (2)
    • ►  07/28 - 08/04 (2)
    • ►  07/21 - 07/28 (6)
    • ►  07/14 - 07/21 (1)
    • ►  07/07 - 07/14 (3)
    • ►  06/30 - 07/07 (3)
    • ►  06/23 - 06/30 (4)
    • ►  06/16 - 06/23 (3)
    • ►  06/09 - 06/16 (4)
    • ►  06/02 - 06/09 (4)
    • ►  05/26 - 06/02 (3)
    • ►  05/19 - 05/26 (9)
    • ►  05/12 - 05/19 (8)
    • ►  05/05 - 05/12 (7)
    • ►  04/28 - 05/05 (4)
    • ►  04/21 - 04/28 (4)
    • ►  04/14 - 04/21 (4)
    • ►  04/07 - 04/14 (5)
    • ►  03/31 - 04/07 (4)
    • ►  03/24 - 03/31 (3)
    • ►  03/17 - 03/24 (5)
    • ►  03/10 - 03/17 (5)
    • ►  03/03 - 03/10 (6)
    • ►  02/24 - 03/03 (4)
    • ►  02/17 - 02/24 (4)
    • ►  02/10 - 02/17 (4)
    • ►  02/03 - 02/10 (4)
    • ►  01/27 - 02/03 (2)
    • ►  01/20 - 01/27 (2)
    • ►  01/13 - 01/20 (6)
    • ►  01/06 - 01/13 (4)
  • ►  2012 (335)
    • ►  12/30 - 01/06 (2)
    • ►  12/23 - 12/30 (3)
    • ►  12/16 - 12/23 (2)
    • ►  12/09 - 12/16 (4)
    • ►  12/02 - 12/09 (3)
    • ►  11/25 - 12/02 (5)
    • ►  11/18 - 11/25 (6)
    • ►  11/11 - 11/18 (4)
    • ►  11/04 - 11/11 (3)
    • ►  10/28 - 11/04 (4)
    • ►  10/21 - 10/28 (4)
    • ►  10/14 - 10/21 (6)
    • ►  10/07 - 10/14 (7)
    • ►  09/30 - 10/07 (4)
    • ►  09/23 - 09/30 (7)
    • ►  09/16 - 09/23 (4)
    • ►  09/09 - 09/16 (6)
    • ►  09/02 - 09/09 (5)
    • ►  08/26 - 09/02 (8)
    • ►  08/19 - 08/26 (7)
    • ►  08/12 - 08/19 (6)
    • ►  08/05 - 08/12 (5)
    • ►  07/29 - 08/05 (9)
    • ►  07/22 - 07/29 (3)
    • ►  07/15 - 07/22 (6)
    • ►  07/08 - 07/15 (4)
    • ►  07/01 - 07/08 (5)
    • ►  06/24 - 07/01 (7)
    • ►  06/17 - 06/24 (4)
    • ►  06/10 - 06/17 (7)
    • ►  06/03 - 06/10 (7)
    • ►  05/27 - 06/03 (9)
    • ►  05/20 - 05/27 (7)
    • ►  05/13 - 05/20 (8)
    • ►  05/06 - 05/13 (9)
    • ►  04/29 - 05/06 (5)
    • ►  04/22 - 04/29 (4)
    • ►  04/15 - 04/22 (8)
    • ►  04/08 - 04/15 (3)
    • ►  04/01 - 04/08 (7)
    • ►  03/25 - 04/01 (8)
    • ►  03/18 - 03/25 (7)
    • ►  03/11 - 03/18 (5)
    • ►  03/04 - 03/11 (6)
    • ►  02/26 - 03/04 (6)
    • ►  02/19 - 02/26 (7)
    • ►  02/12 - 02/19 (6)
    • ►  02/05 - 02/12 (15)
    • ►  01/29 - 02/05 (9)
    • ►  01/22 - 01/29 (12)
    • ►  01/15 - 01/22 (10)
    • ►  01/08 - 01/15 (12)
    • ►  01/01 - 01/08 (15)
  • ►  2011 (858)
    • ►  12/25 - 01/01 (10)
    • ►  12/18 - 12/25 (10)
    • ►  12/11 - 12/18 (10)
    • ►  12/04 - 12/11 (11)
    • ►  11/27 - 12/04 (10)
    • ►  11/20 - 11/27 (12)
    • ►  11/13 - 11/20 (11)
    • ►  11/06 - 11/13 (7)
    • ►  10/30 - 11/06 (10)
    • ►  10/23 - 10/30 (8)
    • ►  10/16 - 10/23 (13)
    • ►  10/09 - 10/16 (9)
    • ►  10/02 - 10/09 (8)
    • ►  09/25 - 10/02 (7)
    • ►  09/18 - 09/25 (12)
    • ►  09/11 - 09/18 (8)
    • ►  09/04 - 09/11 (9)
    • ►  08/28 - 09/04 (3)
    • ►  08/21 - 08/28 (12)
    • ►  08/14 - 08/21 (9)
    • ►  08/07 - 08/14 (12)
    • ►  07/31 - 08/07 (8)
    • ►  07/24 - 07/31 (8)
    • ►  07/17 - 07/24 (7)
    • ►  07/10 - 07/17 (9)
    • ►  07/03 - 07/10 (10)
    • ►  06/26 - 07/03 (13)
    • ►  06/19 - 06/26 (15)
    • ►  06/12 - 06/19 (15)
    • ►  06/05 - 06/12 (17)
    • ►  05/29 - 06/05 (16)
    • ►  05/22 - 05/29 (10)
    • ►  05/15 - 05/22 (14)
    • ►  05/08 - 05/15 (12)
    • ►  05/01 - 05/08 (17)
    • ►  04/24 - 05/01 (29)
    • ►  04/17 - 04/24 (27)
    • ►  04/10 - 04/17 (39)
    • ►  04/03 - 04/10 (23)
    • ►  03/27 - 04/03 (28)
    • ►  03/20 - 03/27 (27)
    • ►  03/13 - 03/20 (14)
    • ►  03/06 - 03/13 (22)
    • ►  02/27 - 03/06 (31)
    • ►  02/20 - 02/27 (22)
    • ►  02/13 - 02/20 (29)
    • ►  02/06 - 02/13 (18)
    • ►  01/30 - 02/06 (28)
    • ►  01/23 - 01/30 (37)
    • ►  01/16 - 01/23 (34)
    • ►  01/09 - 01/16 (36)
    • ►  01/02 - 01/09 (42)
  • ►  2010 (1797)
    • ►  12/26 - 01/02 (33)
    • ►  12/19 - 12/26 (26)
    • ►  12/12 - 12/19 (30)
    • ►  12/05 - 12/12 (36)
    • ►  11/28 - 12/05 (66)
    • ►  11/21 - 11/28 (74)
    • ►  11/14 - 11/21 (51)
    • ►  11/07 - 11/14 (70)
    • ►  10/31 - 11/07 (60)
    • ►  10/24 - 10/31 (43)
    • ►  10/17 - 10/24 (44)
    • ►  10/10 - 10/17 (35)
    • ►  10/03 - 10/10 (43)
    • ►  09/26 - 10/03 (28)
    • ►  09/19 - 09/26 (24)
    • ►  09/12 - 09/19 (32)
    • ►  09/05 - 09/12 (23)
    • ►  08/29 - 09/05 (33)
    • ►  08/22 - 08/29 (33)
    • ►  08/15 - 08/22 (41)
    • ►  08/08 - 08/15 (42)
    • ►  08/01 - 08/08 (47)
    • ►  07/25 - 08/01 (27)
    • ►  07/18 - 07/25 (50)
    • ►  07/11 - 07/18 (53)
    • ►  07/04 - 07/11 (37)
    • ►  06/27 - 07/04 (32)
    • ►  06/20 - 06/27 (34)
    • ►  06/13 - 06/20 (26)
    • ►  06/06 - 06/13 (5)
    • ►  05/30 - 06/06 (26)
    • ►  05/23 - 05/30 (42)
    • ►  05/16 - 05/23 (29)
    • ►  05/09 - 05/16 (30)
    • ►  05/02 - 05/09 (17)
    • ►  04/25 - 05/02 (40)
    • ►  04/18 - 04/25 (38)
    • ►  04/11 - 04/18 (38)
    • ►  04/04 - 04/11 (43)
    • ►  03/28 - 04/04 (28)
    • ►  03/21 - 03/28 (24)
    • ►  03/14 - 03/21 (24)
    • ►  03/07 - 03/14 (29)
    • ►  02/28 - 03/07 (22)
    • ►  02/21 - 02/28 (23)
    • ►  02/14 - 02/21 (20)
    • ►  02/07 - 02/14 (37)
    • ►  01/31 - 02/07 (35)
    • ►  01/24 - 01/31 (20)
    • ►  01/17 - 01/24 (13)
    • ►  01/10 - 01/17 (16)
    • ►  01/03 - 01/10 (25)
  • ▼  2009 (821)
    • ►  12/27 - 01/03 (19)
    • ►  12/20 - 12/27 (7)
    • ▼  12/13 - 12/20 (20)
      • Eksklusif: Pendedahan Bala Mencemaskan Najib Serta...
      • KONVENSYEN PERTAMA PAKATAN RAKYAT
      • Parti akan selesaikan isu Nik Amalina: Idris
      • Komen Yang Dipertua Dewan Rakyat dan Nazri…
      • Harussani condong bela UMNO: Pas
      • 70 MP BN boikot bajet Najib-PAS
      • MEMALUKAN- KERAJAAN ` TIGA MAJORITI DAN KERAJAAN ...
      • TIDAK HADIR DEWAN, JAWAPAN MAHFUZ DAN DR CHE ROSLI
      • EXCO KELANTAN DI ROMBAK ?
      • Nik Amalina diminta sertai politik
      • Harussani condong bela Umno: PAS
      • Nik Aziz sudi dilantik 'pemimpin rohani' Pakatan
      • Bung Mokhtar nikahi pelakon seksi Zizie Ezette?
      • Isu PAS S'gor: JK disiplin mesyuarat Rabu ini
      • Pas Pusat serah isu Ariffahmi kepada Kerajaan Kela...
      • DULU MAHATHIR DITAKUTI, KINI........
      • MCA TAK SELESAI, MUHYIDDIN RANCANG YANG BARU PULA
      • PILIHANRAYA KECIL LAGI ?
      • ISU MASJID - KOR MING SUDAH JAWAB, KENAPA HARUN TA...
      • MILIK SIAPA KERETA MEWAH INI ?
    • ►  12/06 - 12/13 (30)
    • ►  11/29 - 12/06 (5)
    • ►  11/22 - 11/29 (9)
    • ►  11/15 - 11/22 (11)
    • ►  11/08 - 11/15 (18)
    • ►  11/01 - 11/08 (2)
    • ►  10/25 - 11/01 (16)
    • ►  10/18 - 10/25 (12)
    • ►  10/11 - 10/18 (13)
    • ►  10/04 - 10/11 (25)
    • ►  09/27 - 10/04 (24)
    • ►  09/13 - 09/20 (6)
    • ►  09/06 - 09/13 (18)
    • ►  08/30 - 09/06 (3)
    • ►  08/23 - 08/30 (11)
    • ►  08/16 - 08/23 (6)
    • ►  08/09 - 08/16 (14)
    • ►  08/02 - 08/09 (20)
    • ►  07/26 - 08/02 (39)
    • ►  07/19 - 07/26 (28)
    • ►  07/12 - 07/19 (59)
    • ►  07/05 - 07/12 (48)
    • ►  06/28 - 07/05 (39)
    • ►  06/21 - 06/28 (51)
    • ►  06/14 - 06/21 (64)
    • ►  06/07 - 06/14 (43)
    • ►  05/31 - 06/07 (51)
    • ►  05/24 - 05/31 (23)
    • ►  05/17 - 05/24 (35)
    • ►  05/10 - 05/17 (23)
    • ►  05/03 - 05/10 (26)
    • ►  04/26 - 05/03 (3)
 

TERKENANG - ULAMAK KAMPUNGKU














Dato' Haji Tan Ahmad Bin Muhamad Za
in

Pendahuluan

Tokoh ulama ini ialah adik bongsu kepada Lebai Muhamadiah Bin Muhamad Zain juga dikenali Tuan Muhamadiah Kiai. Allahyarham memang bertuah kerana dilahirkan dalam rumah tangga orang-orang alim. Datuknya Haji Muhamad Sholleh Bin Haji Chek Mahmud adalah penghafaz Al Quran yang alim dan pernah tinggal di Mekah Al Mukarramah selama 20 tahun. Asuhan awal dari keluarganya ini telah berjaya membentuk jiwanya dengan keperibadian luhur dan mulia.
Latar Belakang
Allahyarham Dato' Haji Tan Ahmad bin Muhamad Zain dilahirkan di Kampung Kuala Jerang, Durian Tipus, Jelebu dalam bulan November 1921 Nama penuhnya ialah Dato' Haji Tan Ahmad bin Muhamad Zain bin Haji Chek Muhamad Sholleh bin Haji Chek Mahmud bin Haji Chek Ibrahim bin Chek Musa. Chek Musa pula adalah China Islam berasal dari Kuantung, China. Ibu Haji Tan Ahmad bernama Haliah binti Muhamad Sholleh yang keturunannya dari Pagar Ruyung, Sumatera. Kebanyakan mereka adalah tokoh agama kampung yang dipercayai. Haji Tan Ahmad adalah anak bongsu kepada enam adik beradik iaitu 3 lelaki dan 3 perempuan. Abangnya Lebai Muhammadiah anak yang keempat bergelar "Pak Teh" oleh anak-anak saudaranya. Kampung Jerang yang bertuah melahirkan tokoh-tokoh agama ini terletak lebih kurang 3 Km dari Durian Tipus. Durian Tipus sebelum ini adalah sebuah pekan yang agak sibuk dan didominasikan oleh Kaum China kerana terdapat kawasan penempatan Kampung Baru China di sini sewaktu dharurat dahulu. Tetapi selepas terjadi kebakaran besar akhir tahun 1970an, pekan ini telah dikosongkan dan sebuah pekan baru diwujudkan di Simpang Durian kira-kira 2 KM dari tapak asal.
Pendidikan
Haji Tan Ahmad mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Durian Tipus sehingga Darjah 5. Dalam tempoh tersebut, beliau turut belajar agama di bawah asuhan abangnya Allahyarham Lebai Muhammadiah. Pelajaran agama yang diajarkan ialah seperti Tauhid, Feqah dan Nahu saraf Bahasa Arab. Abangnya itu murid kanan kepada Tuan Sheikh Muhamad Said Jamalludin Al Linggi. Selepas itu, dalam usia yang begitu muda iaitu dalam tahun 1929 beliau telah didorong oleh abangnya supaya belajar agama secara memondok di Pondok Gajah Mati, Kedah selama 5 tahun. Tuan Guru pondoknya bernama Wan Ibrahim atau dikenali juga dengan nama Pak Cu Him. Allahyarham Haji Tan Ahmad diberi pentarbiahan secara langsung dalam ilmu agama serta mendalami beberapa bidang lain seperti Tafsir dan hadith.
Lepas itu, beliau meneruskan pengajian di Pondok Sungai Semambu Tanah Liat, Bukit Mertajam selama 5 tahun pula di bawah asuhan Tuan Guru Sheikh Abdul Majid Masri Awang. Di sini, beliau sempat belajar ilmu Mantik, Bayan, Ma'ani, Usul Feqah dan lain-lain lagi. Kemudian beliau dibenarkan oleh gurunya untuk mengajar di pondok ini.
Kelantan
Allahyarham Haji Tan Ahmad terdorong pula untuk ke Kelantan untuk menimba ilmu dari Serambi Mekah itu. Selain Kedah, Kelantan adalah pusat pengajian pondok yang tersohor di rantau ini. Di sana pondok-pondok pengajian Islam tubuh dengan subur dan beribu penuntut dari berbagai negeri hingga dari Indo China datang untuk menimba ilmu. Bumi yang subur itu banyak melahirkan para ulama yang besar. Beliau berguru dengan Tuan Guru Haji Saad Kangkung dan sempat belajar beberapa kitab utama dari Tuan Guru yang terkenal ini. Pada 12 Mei 1941, Haji Tan Ahmad mendapat kebenaran bertulis dari Majlis Agama Islam Negeri kelantan untuk mengajar agama. Dalam pada itu, beliau masih meluangkan masanya untuk mengaji di Pondok Tuan Guru Haji Chek Ali bin Chek Hussien. Di sini beliau belajar ilmu Faraid dan lain-lain lagi. Kemudian diberi kebenaran mengajar di pondok tersebut.
Berkahwin
Allahyarham Haji Tan Ahmad menamatkan zaman bujangnya apabila bertemu jodoh dengan Rahmah binti Nung Hussien pada 24 Julai 1943. Beliau dikurniakan 10 orang cahaya mata di mana enam darinya adalah lelaki. Seorang anaknya bernama Haji Zulkarnain Haji Ahmad pernah bertugas sebagai Pengurus di Bank Pertanian Malaysia. Beliau telah bersara dan menetap di Taman Jasa, Batu Caves, Selangor.
Balik Kampung
Selepas perang tamat dalam Tahun 1946, Allahyarham Haji Tan Ahmad telah balik ke kampung halamannya. Kepulangan beliau memeriahkan lagi suasana pengajian agama di sana kerana beliau dan abangnya menjadi tempat rujukan penduduk setempat. Abangnya sendiri telah dilantik sebagai Ahli Majlis Syariah Negeri Sembilan. Haji Tan Ahmad mendapat tauliah mengajar agama dan membuka pondok di Masjid Kuala Jerang. Malangnya pondok tersebut terhenti apabila negara diisytiharkan dharurat dalam tahun 1948. Kawasan Durian Tipus adalah dianggap kawasan hitam kerana kewujudan perkampungan China di sana yang memudahkan golongan subersif seperti kominis untuk bermaharajalela. Haji Tan Ahmad pernah dilantik menjadi ketua kampung masa dharurat dan penduduk kampung pernah dikerah memasang pagar kawat duri bagi mengawal pergerakan kominis.
Dilantik Sebagai Qadhi
Pada 1 April 1956, Kerajaan Negeri Sembilan ketika itu telah melantik Haji Tan Ahmad sebagai Qadhi bagi Wilayah Durian Tipus. Peringkat awalnya, rumah beliau telah dijadikan pejabat urusan keagamaan. Beliau telah memegang jawatan tersebut selama 20 tahun 7 bulan dan 29 hari. Bersara pada 30 November 1976. Haji Tan Ahmad kemudiannya dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa Syariah Majlis Agama Islam Negeri berkuatkuasa pada 1 Junuari 1982 hingga akhir hayatnya.
Dalam tempoh hayatnya, Allahyarham Dato' Haji Tan Ahmad sangat aktif mengajar agama di Masjid dan surau-surau sekitar Durian Tipus. Antaranya seperti Masjid Kuala Jerang, Simpang Durian, Felda Pasoh 1, Sungai Buloh dan Masjid Kampung Lakai. Kebiasaannya beliau mengajar ilmu Tasawuf, Tafsir dan Feqah.
Meninggal Dunia
Setelah menginfakkan sebahagian besar usia hidupnya kepada agama dan menjadi tempat rujukan yang disegani, Dato' Haji Tan Ahmad bin Muhamad Zin pergi menyahut panggilan Illahi pada 24 Oktober 1995 bersamaan lebih kurang tahun 1416 hijrah, jam 12.37 tengahari di Hospital Besar Seremban. Kebetulan pula saat itu ialah berlakunya gerhana matahari. Beliau dikebumikan di tanah perkuburan Kampung Jerang. Bagi mengenang jasa beliau dalam bidang agama dan penglibatan dalam masyarakat maka Kerajaan Negeri Sembilan telah menganugerahkan Pingat Jasa Kebaktian (PJK) pada 19 Julai 1974 dan gelaran Dato' pada 19 Julai 1991. Semoga Allah SWT melimpahi rahmat ke atas ruhnya. Amin.

~~Sumber Ulamakito

widgets