TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

KLIK "PLAY" DENGAR RADIO KOBAT FM

Isnin, 19 Mac 2012

ABU ADALAH `ASAL BUKAN UMNO' BUKAN BERERTI `ASAL BUKAN MELAYU'

Oleh:  WFAUZDIN NS


TERDAPAT suara-suara yang amat tidak selesa apabila Kempen `ABU' (Asal Bukan Umno) kini telah merebak ke merata negeri.  Jika suara-suara itu datangnya dari puak sebelah sana, itu tidak menghairankan kerana bagi mereka kempen ABU amat membahayakan periuk nasi mereka, tetapi malangnya suara-suara itu datangnya dari dalam yang mereka amat faham dan kenal apa itu UMNO.

Kita jangan keliru dan dikelirukan dengan perjuangan ABU.  ABU bermaksud `Asal Bukan Umno' dan jangan pula disalahgunakan dengan menyebut ABU itu adalah `Asal Bukan Melayu'.  Jika tafsirannya disalahgunakan maka kita akan terperangkap dengan `fatwa' Umno itu Melayu dan Melayu itu Umno.  Jauh samasekali.

YB Nurul Izzah turut bersama `ABU'
Kita bukan menentang Melayu jauh sekali menentang Islam.  Kita lawan Umno yang terlalu banyak menjadikan bangsa Melayu menderita.  Tidak kiralah siapa yang mengilhamkan ABU, jika baik untuk digunakan untuk menguburkan Umno (ingat, Umno bukan Melayu) maka kita harus menyokongnya.  Ada yang bertanya, jika ABU itu bermaksud `Asal Bukan Umno', adakah bererti kita boleh menyokong MCA, Gerakan, MIC dan beberapa lagi parti berbentuk perkauman yang lain di dalam Bn? 

Kita harus faham bahawa Umno adalah simbolik sahaja, ertinya apa sahaja parti yang bersekutu dengan Umno ertinya lawan kita.  Umno juga adalah tunjang kepada Bn, tambah pula Umno lah yang punyai banyak rancangan dan dasar yang membuatkan rakyat semua kaum di negara ini hidup semakin terhimpit.  Sebagai contoh, Islam mengharamkan `daging babi' untuk dimakan, adakah ianya bermaksud tulang dan kulit babi halal dimakan? 

Oleh yang demikian, wajar kita faham apakah simbolik kepada slogan ABU itu.  Puak mereka juga sudah memulakan slogan `ABAI' (Asal Bukan Anwar Ibrahim), adakah ini bermakna puak mereka setuju dengan Karpal Singh atau Haji Hadi?  Justeru itu, ABU mesti diperhebatkan.  Tiada pemimpin di dalam ABU, rakyat yang insaf dan sedar kecurangan Umno selama lebih 50 tahun memerintah patut meraikan kempen ABU ini dan mereka adalah pemimpin kepada ABU./wfauzdin.blogspot.com


12 ulasan:

 1. Hello I am Alisharesidennce,
  Could you please link my blog http://alisharesidence.blogspot.com/ to yours?
  Hope you are kind,

  Alisha

  BalasPadam
 2. ABU = Allah Bersama UMNO

  BalasPadam
  Balasan
  1. Jika selama ini Allah bersama UMNO, kenapa Allah tidak memberikan petunjuk kepada pemimpin mereka dan ahli2 mereka yg terlalu banyak skandal, peyelewengan, korupsi dan politik wang? Pasangan mereka juga tidak terbuka hidayah untuk menutup aurat dsbnya? Fikirkanlah sebelum membuat tagline itu untuk UMNO.

   Padam
  2. setuju...sesungguhnya ALLAH memang bersama UMNO, sentiasa bersama UMNO.tapi malangnya UMNO tak sedar/atau buat2 tak sedar...bodoh sombong UMNO semakin kritikal (menolak hukum tuhan)sehingga cerita lucah, bohong rasuah, sex jadi petunjuk mencari keredaan/kemenangan.

   Padam
 3. 'Allah Binasakan UMNO'... nak main akronim pula budak-budak binawe sokong parti KKK gila ni.

  BalasPadam
 4. PRO Umno nyata atau yg tersembunyi,
  takyah nak spin la apa tu ABU
  Budak tgh high isap gam bole la korang spin ABU tu asal bukan melayu/islam.

  ABU tetap maknanya ASAL BUKAN UMNO!

  BalasPadam
 5. ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU, ABU,

  BalasPadam
  Balasan
  1. Allah Bersama UMNO..yes

   PAS bersama (kawe) Syaitan oh nooo...

   50 thn... semoga Allah satukan hati AHLI PAS DAN AHLI UMNO..

   UMNO MEMERLUKAN PAS UTK BALANCE 'PARASIT' UMNO (too MALAY)...

   PAS MEMERLUKAN DAP UTK BALANCE TOO FANATIK islamicss

   Padam
 6. ORANG MELAYU RAKYAT SECOND CLASS DITANAH MALAYU ( MALAYSIA ). TERIMA KASIH PKR DAN PAS.
  http://unitmediasiber.blogspot.com/2012/03/bersatulah-orang-orang-cina-kita-bakal.html

  BalasPadam
  Balasan
  1. MELAYU SECOND CLASS SEJAK PASCA KEMERDEKAAN SEHINGGALAH KINI. UCAPAN 'SYABAS' HARUS DIBERIKAN KEPADA UMNO KERANA KEKUASAAN KE ATAS HARTA. KEWANGAN, ASET NEGARA, RIZAB MELAYU, AGAMA DAN SEBAGAINYA ADALAH DIPEGANG OLEH MEREKA SEJAK LEBIH 50 TAHUN. USAH MENYALAHKAN PIHAK YANG TIADA KUASA, NAMPAK BODOH TUDUHAN ITU!

   Padam
  2. kesiannn....lu lewat 50 tahun kebelakang bro....

   Padam
 7. 10 tahun dulu ABU sama dengan Aweks Bawah Umur... sekarang ABU adalah TTR...hahaha...

  BalasPadam