TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

KOBAT FM


web widgets

Sabtu, 10 Mac 2012

UMUM SBPA MEREKA KATA LANGKAH TEPAT, BATAL SBPA PUN LANGKAH TEPAT JUGA, BUDAYA AMPU UYMNO

Oleh:  WFAUZDIN NS

APABILA Najib umumkan tentang SBPA (Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam) sebelum ini, maka seperti biasa pencacai-pencacai Umno begitu ligat menganggukkan kepala mereka tanda bersetuju dengan langkah Najib.  Najib lah PM paling hebat, bijak dan begitu peka dengan kakitangan awam.  Langkah tepat, kata mereka.

Berbeza dengan pemimpin PR, mereka semua sudah terbau plan Najib kerana Presiden Umno ini tidak akan berbuat sesuatu yang kelihatan baik jika tidak ada `udang di sebalik batu'.  Maka, pimpinan PR pun buat kajian dan akhirnya PR mengambil keputusan membantah SBPA selari juga dengan bantahan yang dibuat oleh Cuepacs.

DS Anwar di dalam mana-mana ceramahnya tidak lari dari menyebut bahawa SBPA yang dirancang oleh Najib itu amat tidak adil kepada kakitangan awam.  Begitu juga pimpinan PR yang lain berterusan menyampaikan maklumat kepada rakyat terutamanya kepada kakitangan kerajaan tentang ketidakadilan dari skim yang lahir dari idea tidak bijak Najib itu.  Maka, bantahan rakyat membuatkan Najib tidak senang duduk maka diminta tangguh dan kaji dahulu skim ini dalam tempoh 3 bulan.

Di dalam tempoh tersebut, bantahan rakyat bertambah kuat dan dari risikan hampir 80 % kakitangan awam sudah mula meluat dengan kerajaan yang mengadakan skim yang memperbodohkan kakitangan awam itu.  Ini amat menakutkan Najib kerana rata-rata rakyat kini tidak sabar-sabar untuk mengundi di dalam PRU bagi mempercepatkan `kematian' Umno.  Najib tiada pilihan lain, dengan wajah selamba tanpa sedikit pun rasa malu jauh sekali dari rasa bersalah, maka Najib lakukan `U-Turn'.  Diumumkan bahawa SBPA dibatalkan dan kembali semula kepada SSM.

Apa pula komen pencacai-pencacai `burung belatuk' yang awal dulu menyokong SBPA kononnya sebagai langkah tepat?  Sekali lagi pencacai-pencacai ini berbunyi dengan nada yang sama iaitu langkah Najib membatalkan SBPA itu adalah langkah tepat.  Ertinya, ada SBPA pun langkah tepat, dibatalkan pun satu langkah tepat.  Nampaknya budaya mengampu dan tukang angguk di dalam Umno tidak pernah kurang.  Justeru itu, tidak pelik jika pemimpin mereka sapu apa pun kerana mereka pasti akan kata `satu langkah tepat'.  Ternak lembu dalam kondo juga langkah tepat, sapu wang zakat langkah tepat dan beli cincin RM24 juta beserta beg tangan pun langkah tepat.  Kesihan mereka.

Najib pun kata, pembatalan SBPA yang diumumkan oleh beliau itu bukan disebabkan oleh desakan Pembangkang.  Lucu sekali.  Jika bukan Pembangkang, siapa?  Bukankah kesemua pemimpin Umno bersetuju dengan SBPA dengan menyatakan satu langkah tepat?  Jadi, mengapa Najib batalkan pula?  Najib tidak perlu malu mengalah dengan desakan PR.  Telah banyak bukti menunjukkan Najib terpaksa batalkan plan-plan beliau akibat dari tekanan Pembangkang. 

Itulah bertuahnya jika negara ini mempunyai Pembangkang yang kuat.  Pemerintah tidak akan mampu melakukan sesuatu yang merugikan rakyat jika kita mempunyai Pembangkang yang mantap.  Kerana kekuatan Pembangkang lah maka rakyat dapat menikmati RM100 bantuan sekolah, bantuan RM500 (BR1M) dan kini terbatalnya SBPA.  Di masa Umno kuat tahun 2004, adakah rakyat merasa bantuan seperti itu?  Pada ketika itu yang rakyat dapat adalah kenaikan harga minyak dan harga barang.

Oleh itu, tiada cara lain untuk membalas budi baik Najib melainkan meletakkan Najib dan Umno pula sebagai Pembangkang di Parlimen pada PRU akan datang./wfauzdin.blogspot.com

9 ulasan:

 1. Sendiri buat silap sehingga kakitangan kerajaan marah, lepas tu sendiri pulak nak angkat bakul.

  kah..kah..kah...

  Inilah penangan PRU-13/

  Umno-BN dah gelabah......

  BalasPadam
 2. Nampak sangat bala telah mulai menimpa Najib,disebabkan kebencian Penjawat Awan terhadap beliau.Mula sekali dengan memberi maklumat yang tak betul tentangan Negeri yang termiskin sekali di Malaysia. Dengan bangga dan sinis sekali, beliau mengumunkan di Sabah, Negeri Kelantan. Kali kedua, beliau baru sedah yang SBPA, yang disediakan olih JPA, yang beliau memuja semasa nak dilaksanakan, rupanya makan diri, dan terpaksa menambah RM6 billion, untuk melaksaanaakan SSM.Tanda2 UMporNO akan berkubur mulai dikelihatan.

  BalasPadam
 3. BAGI PENGAMPU UMNO-APCO-BN APASAJA PEMIMPIN UMNGNOK BUAT MESTI SOKONG PUNYA WALAU TAK BETUL,MACAM LEMBU KONDO LAH TAU IKUT SAJA ')

  BalasPadam
 4. Pencacai UMNgOk ni macam perpatah Mamak "Macam Lembu Sarizat Dicucuk Idungnya".. apa celop

  BalasPadam
 5. Jgn duk heboh kata BN prihatin pekerja bawahan la,tgk spba mula2 itulah pandangan kerajaan terhadap penjawat awam.Lps didesak baru la ingat pegawai bwhan

  BalasPadam
 6. Hampa tengok tak perangai PENCACAI PENKILAT JUBUR NAJIB.
  Masa mula2 skim SPBA nak diperkenalkan, maka PENJILAT2 ni bukan main puji melambung kat Najib. Kata PENJILAT2 ni, skim SPBA ni paling baik la,
  Tapi, bila tetiba Najib batalkan pulak skom SPBA ni dab di gantikan dgn skim SSM yg lama maka PENJULAT2 bi kata lagi skim SSM ni paling baik.

  kah..kah..kah..

  Memang PENCACAI HAPRAK
  Memang PENCACAI PENJILAT
  Memang PENCACAI LEMBU

  BalasPadam
 7. umno kat parti sampah... cakap2 diorang ada nilai ker?

  BalasPadam
 8. Nampak sangat pemimpin2 ni jenis HAPRAK!!!! semua ketua buat/cakap sokong membuti tuli, MELAYU BODOH!!!!!!!

  BalasPadam
 9. buat tepat tak buat tepat buat semula tepat...
  lupakan umno lagilah tepat....

  BalasPadam