TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

KOBAT FM


web widgets

ADAKAH WAJAR DITERUSKAN RUNDINGAN DENGAN PAS ?

Isnin, 5 September 2011

SELAGI UMNO BERKUASA, SEJARAH AKAN TERUS MENIPU?

Oleh: WFAUZDIN NS

MASIH mahu membincangkan tentang kebenaran dan kepalsuan sejarah di negara kita. Rakyat mula meminati `bidang sejarah' ini khususnya tentang perjuangan menentang penjajah selepas tajuk ini dipopularkan oleh Mat Sabu, Timbalan Presiden PAS yang dianggap penyokong Komunis oleh puak yang pernah memberikan tanah kepada `beberapa komunis yang telah bersara' selepas peristiwa Komunis meletakkan senjata di negara ini. Pelik bunyinya bukan?

Saya tertarik dengan kenyataan Ketua Penerangan PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man yang menyatakan bahawa sejarah di negara ini boleh berubah cerita mengikut rentak Sang Penguasa. Baca kenyataan beliau di sini. Benar kata beliau, apabila sejarah tidak mampu ditulis secara jujur yang bertentangan dengan kepentingan Sang Penguasa, maka ianya akan bertukar menjadi Puisi untuk menzahirkannya. Maka, hari ini banyak Puisi yang `mengeluh' tentang kezaliman Sang Penguasa serta menceritakan sejarah silam yang tiada dicoretkan di dalam buku sejarah.

Apa yang ada dalam buku sejarah? Kisah pemimpin yang pernah bersekongkol dengan penjajah, yang makan minum mereka disuap oleh penjajah, kaya raya dengan bertepuk bahu dengan penjajah telah dinukilkan sebagai pejuang kemerdekaan. Di mana cerita Pahlawan Melayu yang hanya bersenjatakan keris dan kudrat empat kerat menentang penjajah? Jika ada pun, hanya dipaparkan seolah-olah seperti cerita hikayat dan dongeng semata-mata.

Bak kata Tuan Ibrahim, seandainya berpuluh tahun akan datang jika sejarah negara ini ingin menceritakan tentang pemimpin-pemimpin negara yang terdahulu, adakah cerita yang mahu mereka tulis tentang DS Anwar Ibrahim yang pernah menjadi Timbalan Perdana Menteri negara ini? Rasa-rasanya adakah mereka berani untuk menulis bahawa DS Anwar Ibrahim adalah tokoh yang telah membawa sedikit roh Islam ke dalam parti keramat Melayu, Umno itu? Sanggupkah mereka menulis betapa DS Anwar ini telah banyak membantu mewujudkan Universiti Islam, bank Islam, takaful Islam, peraturan berpakaian menutup aurat bagi pelajar lelaki dan perempuan di sekolah-sekolah dan beberapa program Islamik yang lain?

Sudah tentu sejarah ketika itu tidak akan bercerita tentang kehebatan tokoh yang bernama DS Anwar Ibrahim ini. Usahkan berpuluh tahun akan datang, bahkan sekarang pun jika kita pergi ke bangunan Umno di PWTC, masihkah lagi terdapat potret bekas Timbalan Presiden Umno dan bekas Timbalan Perdana Menteri Umno itu? Dahulu, di UIA terdapat batu asas pembinaan Universiti ini mencatatkan nama DS Anwar, tetapi ianya `ghaib' secara tiba-tiba. Sejarah telah mula menipu awal lagi.
Link
Hanya satu cara saja jika rakyat mahu mengetahui sejarah sebenar tanpa ada `kurang dan tambah' atau diselewengkan. Berikan kuasa memerintah negara ini kepada Pakatan Rakyat dan kita semua akan tahu sejarah sebenar negara ini, bahkan ahli-ahli Umno juga akan tahu bahawa parti yang mereka sanjung jika boleh sampai ke liang lahad itu adalah parti `klon' baru setelah Umno diharamkan ketika di era Mahathir. Rakyat juga akan tahu siapakah pejuang tanahair yang sebenarnya dan siapa pula `barua' British yang hakiki./wfauzdin.blogspot.com

22 ulasan:

  1. Salam Bro..... gua sokong lu 100 peratus sahaja kerana gua tak mampu bagi sokongan 110 peratus pasal gua bukan Zulkulim 'Si Firaun Besar' yang maha hebat menjadi barua Najib dan Rosmah.

    BalasPadam
  2. UMNO@APCO BN AKAN KELENTONG APA SAJA ASAL KUASA TIDAK TERLEPAS ! MATLAMAT MENGHALALKAN CARA SEJAK PENINGGALAN MAMAK KUTTY MUSIBAT MAHAFIRAUN LAGI DAN KAEDAH INI MASIH BERTERUSAN !

    BalasPadam
  3. anwar mmg tokoh sejarah negara..

    kebolehan dia menumbangkan bukan sahaja isterinya, malah bini org, china dolls, pemandu peribadi, tukang urut, malah pembancuh kopi sendiri tidak mengenal jantina sgt dibanggakan, yg paling menjadi sejarah bagaimana perbuatan dia ini mendapat sokongan dari pencacai2 pembangkang dan JUGA ISTERI NYE!

    SYABAS! nama anda terpahat dalam SEJARAH SEPANJANG ZAMAN, spt mana sejarah MENGENAI KAUM NABI LUTH!

    BalasPadam
  4. Kalau Anuar jadi PM sejarah negara juga berubah. Dia bukan lagi peliwat Tegar tetapi lebai yang alim lagi warak, pejuang Islam. UMNO zalim macam Koumonis.Mat Indera membunuh Melayu Islam Johor kerana nak memerdekaan Johor.

    BalasPadam
  5. apa ada pada anwar ibrahim...kuasa takda ..kaya pun tidak....

    yg umporno takut sangat dengan anwar ni apa ke jadahnya????...

    takut dia jadi pm???...kalau dia ke penjara....
    khalid ibrahim boleh jadi pm.....
    hj hadi boleh jadi pm....
    lim guan eng pun boleh jadi pm....mana ada undang undang melayu jer boleh jadi pm???...

    umporno kalau bodo jangan ajak orang lain jadi bodo sama....

    kah kah kah kah kah kah ....

    BalasPadam
  6. tade sapa takut ngan anwar la bai..dia da kasi lubang itu budak lelaki upahan dia, itu salah dia la bai..takde kene mengena ngan org lain la bai..ko kena tipu je la ngan teori konspirasi peliwat tegar tu bai..

    guan eng bleh jd PM apa kalu takde anuar?

    BalasPadam
  7. kpd anon2 diatas,yg pasti tercatat ko smua ada lh ahli nraka klau tiada kmaafan dr org yg ko tuduh tu.ini bkn aku kta tp hukum Islam kata.org yg mreka crita ada lh munafik dn yg mnyebar kn crita ada lh fasik.bkn aku kta tp fatwa Syeikh Yusuf Qardawi kta.mmang aku bkn tuhan utk mnentu kn sape msuk syurga atau nraka,tp dlm Islam dh trmktub itu lh hukuman ny.jd ko org cri le ktua ko org yg bleh mnyelamat kn ko smua itu pun klau abdullah bin ubai mmpu mnylamat kn ko org.

    BalasPadam
  8. memang tepat seperti apa yg WFNS catatkan terhadap jasa2 DSAI semasa beliau berada dalam umno,
    andaikata sekiranya DSAI masih berada dalam umno dan kini mungkin masih menjadi PM gejala rasuah peringkat tertinggi,kontrek untok kroni dan ketirisan wang berbilion ringgit munkin susah berlaku,
    oleh kerana beliau cuba untok melakukan perubahan dalaman inilah beliau menjadi duri dalam daging kepada pemimpin umno pada waktu itu maka beliau pada pandangan mereka patut disingkirkan ahirnya beliau telah difitnah,sejarah pasti akan terukir terhadapnya dimasa akan datang seperti mana yg berlaku keatas mat indra.

    BalasPadam
  9. semua bekas jajahan USSR adalah KOMINIS termasoklah MatIndera dan penyokong Mat Indera Bintang Tiga yang bukan saja bunoh polis tapi isteri-isteri dan anak-anak polis jugak.

    BalasPadam
  10. POLIS YANG MAT INDERA BUNUH ADALAH BARUA BRITISH, MEMANG PATUT DIBUNUH KERANA JADI PETUALANG BANGSA DAN NEGARA. BARANGKALI YANG ADA HARI INI IALAH SAKI BAKI YANG DIDIDIK OLEH BRITISH, BILA BRITISH BALIK JADILAH LAH BARUA UMNO, YANG MENERIMA WASIAT BRITISH.

    BalasPadam
  11. Jika semua bekas jajahan USSR adalah komunis... ini bermakna Najib dan Rosmah adalah bakal jadi BAPA MERTUA DAN MAK MERTUA KOMUNIS. Ini bermakna UMNO akan mendapat MENANTU KOMUNIS. Nampaknya UMNO akan nampak bintang tiga (pening) sekarang.

    UMNO ni bodoh geografi... tak ada otak, kamu semua ingat negara yang namanya yang belakangnya TAN-TAN tu ada di mana? Hindustan? Kelantan? Tanjung Rambutan? atau lebih tepat negeri Setan gamaknya.

    BalasPadam
  12. Allah xredho 3gods or 0god6 September 2011 4:28 PTG

    Nota #2: Sepanjang pemberontakan PKM dari 16 Jun 1948 shg 31 Julai 1960, sejumlah korban (tidak termasuk yg cedera) adalah seramai 2,947 anggota Polis Persekutuan Tanah Melayu, 1,478 Pasukan Keselamatan & 4,668 orang awam (yg berjaya dikenalpasti).

    FAKTA KEEMPAT: Penubuhan Malayan Union antara tahun 1946-1947 yg membolehkan British menjajah secara total dgn menggabungkan semua negeri-negeri Selat, Bersekutu & Tidak Bersekutu telah ditentang oleh orang-orang Melayu.

    FAKTA KELIMA: Persekutuan Tanah Melayu telah ditubuhkan pd 21 Jan 1948 sbg persediaan utk kemerdekaan & dianggap sbg negeri naungan British (bukan lagi negeri jajahan British & juga tidak tertakluk kpd Queen of England). Tujuan adalah utk menyekat penyebaran pengaruh komunis di Tanah Melayu selari dgn perang dingin yg bermula pd tahun 1947.

    FAKTA KEENAM: Balai polis Bukit Kepong diserang oleh segerombolan 180 anggota PKM yg turut disertai oleh Mat Indera pd 23 Feb 1950 telah mengorbankan 14 anggota pasukan Polis Persekutuan Tanah Melayu yg telah ditubuhkan pd tahun 1948. Diulang semula … Polis Persekutuan Tanah Melayu BUKANNYA Polis Malayan Union (ditubuhkan pd tahun 1946) atau Polis Negeri-Negeri Melayu Tidak Bersekutu (ditubuhkan utk negeri Kelantan pd tahun 1909 –Sarjan Che Wan yg telah dibunuh oleh Tok Janggut)


    Allah xredho 3gods or 0god
    jgn ikut babi buta ..kelak nyesal
    bukan masalah umno zalim or kafir (yg kena ditentang)

    masalahnya adakah kita dilandasan diredhoi Allah..
    Silap2 Allah menyebelahi Umno . .hanya krn kita brada di landasan bersekongkol syirik tanpa sedar

    BalasPadam
  13. Bageroo punya Mat Sabu, LANTAKLAH...DENG DENG MAT SABU TAK TAHU DENG DENG

    KEDUTAAN Jepun dah marah DENG DENG TAK TAHU....

    sebab MENGIKUT SEJARAH..dia orang & Maharaja Jepun sebenar PEJUANG KEMERDEKAAN Malaya sebab dia orang lawan British.

    Nasib baik tak memang kalau memang Malaya dah merdeka paling lewat pada 1950.

    KALU TAK MAKCIK2 Kampung BUAT DODOL bungkuh TULIH:- ''made in Japang''

    BalasPadam
  14. 庶子, 私生子. Bageroo punya Mat Sabu, Jepun dah marah sebab dia orang & Maharaja Jepun sebenar pejuang kemerdekaan Malaya sebab dia orang lawan British. Nasib baik tak memang kalau memang Malaya dah merdeka paling lewat pada 1950. Jepun bagi pesan kat Mat Sabu & pengikut terputus fuse nya "Lu Kelakar Gila & Bodoh nak mampos" Bageroo

    BalasPadam
  15. Yg dihormati tuan punya blog ini

    Pas dah kluar statement menidakkan statement mat sabu dlm ceramah pada 21 ogos lalu....

    X pyh la panjang cerita yg bukan2 lg...buat menambahkan damage kat pas ja...

    BalasPadam
  16. Betul PAS dah keluar statement, cite dah habis, tapi dalam statement Mustafa Ali ada sikit spin sini sikit spin sana. Sejarah apa pun memang Islam tidak boleh terima Komunis & talibarutnya tak payah spin beb ni. Maka yang terbaik untuk damage control adalah Mat Sabu perlu di pecat dari menjadi ahli PAS, bru real bro, bru Melayu akan sokong PAS & PR.

    Lagi pun dalan hati Pemimpin & sebahagian pengikut PAS kalau boleh kau orang memang nak dia mampos, dah tersilap pilih. Hakikat nya Mat Sabu liability harus dicantas.

    BalasPadam
  17. Tuan blog yg di hormati
    Pemimpin pas dah buat u turn...
    Mana akal fikiran anda bila tulis artikel di atas?Tgk gmbr anda seperti anda lahir sblom tahun 80an...bencikan melayu yg memerintah smpi buta tuli sokong apa yg mat sabu kata betul belaka....nak bagi kuasa politik yg dmiliki melayu kat bangsa lain ke?sedarlah keadaan sekarang ni umpama memberi undi kepada dap dengan menyokong pas.....seratus kali lebih baik daripada diperintah oleh cina...anda pernah bekerja dgn cina?kita melayu ni dibuat mcm kuli batak ja...kat penang tu dap x jaga langsung org melayu,semua aktiviti exco dibuat utk bukan melayu saja,ini bukan saja2 cakap,ini perkara benar2 berlaku....sokongan anda kpd pas dan kebencian anda pada umno saya hormati,tetapi bukan utk ketika ini,mengapa bukan utk ketika ini,pas + pkr tidak dominan,sokongan pada pr ketika ini ibarat memberi ruang pada dap utk memerintah negara ini,lihatlah semua isu semasa yg terjadi selama ini,dap sangat dominan...jgnlah butakan hati dan mata,sayangilah apa yg kita ada dan miliki,memang benar umno penuh dgn busuk tetapi pkr + pas juga busuk,sama saja,semua tu politik....politik sahaja saudara... X wujud Pun pas yg benar2 warak...pas pun sama saja dgn umno,pas juga fitnah sana sini cuma yg beza pas bertopengkan agama....jgnlah bg kuasa politik kita kepada bukan melayu,jgn haraplah diorng akan jaga kita,kita x perlukan bukan melayu jd pemimpin kita..

    BalasPadam
  18. Simple je kata 1:35 tu kalau nak difaham, Melayu tu Islam bezanya dengan yang bukan Islam disisi Allah adalah seperti bumi dgn langit. Jangan menyesal nanti, saya selalu sangat berada di Thailand, Indonesia, Filipinas & Singapore, masa sekolah dulu di KL Class hanya a 3 Melayu & 3 India, jumlah class ada 42 orang, maksudnya dah masak sangat dgn cina kafir ni, kita tak boleh menzalimi sesiapa tapi Islam tetap Islam & Kafir tetap Kafir.

    BalasPadam
  19. SKRIP UMNO...SAPA TAK TAHU...

    PRU13 PR MENANG...SEJARAH AAN DITULIS SEMULA

    JGN TAKUT SAHABAT

    BalasPadam
  20. aku dah lame habaq kat korg, si whathefuckden ni mmg barua penjilat najis, mcm babi sondol main redah je asalkan jubor ketua dia dapat dijilat...(ini perumpamaan aje, so jgn marah ye wahai tuan punye blog)

    amar maaruh nahi mungkar, kalu yg betul kita sokong, kalu yg salah tu jgnla kita nak sokong yg salah for the sake of opposing..ko merendahkan mentality ko ketahap spt babi dah bro..

    aku suggest, ko byk kan membaca lagi, kenal baik buruk, bertaubat, dan kembali ke pangkal jalan..

    slmt hari raya!

    BalasPadam
  21. .. PAKATAN banggang, UMNO Bodo.. tu je perkataan yg layak< mengaku je la memang itu hakikatnya.. tak henti2 dgn bercakaran, masing rasa diri tu betul, masing2 nak cari salah orang, sok kalau cha ya nun alif memerintah msia ni baru padan muka.. pastu kita tengok sapa yg kenaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

    BalasPadam
  22. YANG AKU DOK HERAN PENGANUT PAS MEMUJA SANGAT MAT SABUN YANG TAK BERAPA SEMPURNA ITU.....BELIAU TIDAK BERAPA SEMPURNA AKAL DAN HODOH RUPA PARASNYA...APA YANG ADA PADA MAT SABUN UNTUK DIBANGGAKAN....SUDAHLAH TAK BERAPA CERDIK SOMBONG PULA....BERCAKAP SEUMPAMA KANAK-KANAK, TIADA KEMATANGAN,BERCAKAP UMPAMA TIN KOSONG TAPI TIADA ISI,SUDAH LAMA SANGAT AKU TUNGGU MAT SABUN AKAN MATANG SEBAGAIMAN MANUSIA LAIN DI BUMI BERTUAH INI......

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini