TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

KOBAT FM


web widgets

Jumaat, 8 Jun 2012

ISU PEMBEKUAN PTPTN DI UNISEL - KERAJAAN PR SELANGOR JANGAN MELUTUT KEPADA PARTI BANGSAT ITU

Oleh:  WFAUZDIN NS

KENYATAAN ini sudah cukup untuk membuktikan betapa hodoh dan jijiknya pemimpin Umno berpolitik dan ini menguatkan azam rakyat bagi menumbangkan parti yang rakus, ego dan sombong ini.  Kenyataan dari Menteri bengap Noh Omar yang membayangkan mahasiswa baru Universiti Industri Selangor (Unisel) mungkin akan diberikan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sekiranya PKR mengaku salah adalah kenyataan berbentuk ugutan jahat yang penuh dendam kesumat.

Perlukah kita mengaku salah semata-mata untuk menyembah kepala lutut Umno?  Jawapannya tidak samasekali, PR wajib berkorban apa sahaja untuk membela rakyat termasuk para pelajar.  Jangan kita korbankan masa hadapan anak bangsa kita demi untuk memuaskan nafsu binatang puak-puak haramjadah itu.  Akan sampai masanya kita akan buktikan kepada rakyat bahawa Umno bukan lagi seperti Umno di zaman Tunku Abdul Rahman atau Tun Razak yang prihatin kepada anak bangsa.  Umno ciptaan Mahathir Kutty tidak pernah melihat penderitaan rakyat, sebab itu mereka sanggup untuk melakukan ugutan kepada Kerajaan Selangor asalkan para pelajar terus berhutang dengan mereka.  Bangsat dan celakalah puak ini hendaknya.

Di mana penari punggung?  Di mana suara PERKASA dengan raja katak?  Hilangkah suara Ketua Pemuda Umno?  Jauh sekali jangan ditanya fatwa Mufti tentang sifat dendam Umno ini terhadap Kerajaan Negeri Selangor.  Apakah para pelajar boleh dipersendakan sedemikian rupa atas nama politik?  Umno mahu melihat para pelajar sentiasa melutut kepadanya memohon sedekah.  Memang kerja bangsat.

Kepada PR Selangor, lakukan apa sahaja untuk selamatkan anak bangsa ini dari kezaliman Umno.  Noh Omar, belum pun menjadi MB Selangor (Nau'zubillah) sudah begitu ego dan sombong sekali.  Bayangkan jika orang seperti ini berada di kerusi MB Selangor, sudah tentu jauh lebih dahsyat dari Khir Toyo.  PR Selangor, lakukan apa sahaja dan jangan samasekali melutut kepada parti bangsat sekutu Apco itu.  Kami di belakang anda./wfauzdin.blogspot.com


40 ulasan:

  1. BILA PAK MENTERI UMNO-APCO YANG RIAK & SOMBONG MENJADI LEMBU DENGKI DAN YANG SEWAKTU DENGANNYA! SAMSENG KELDAI PUN BOLEH JADI WAKIL RAKYAT PARTI PANDI KUTTY KAHKAHKAH !

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekolah yg terbaik ialah pengalaman, tp syg yuran terlalu mahal...

      sila muhasabah diri..

      Padam
    2. tiba masanya pengurusan unisel bermuhasabah terhadap kos gaji, elaun, perjalanan, pengurusan yang tinggi dan yuran pelajar sebagai sumber membiayai kos2 tinggi tersebut. semua pihak nak kudakan pelajar. pengurusan dan politikus perlu jadi teladan dalam berjimat dan berkorban utk pelajar yg baru nak belajar mengenali kehidupan.

      Padam
  2. duit xda hal...duit kerajaan selangor byk mintak...dulu heboh punya byk..

    rakyat sila serbu kerajaan selangor...bantuan2 lain yg dijanji 2008 minta sekali, duit 50 tadika mintak jugak walau gaji lebih 1500...itu janji 2008 tarak cakap1500..

    tarak bagi kasi pecah perut depa...buat apa yg patut..

    sapa berak tgh jln sila bersihkan sendiri kk

    nak undi punya pasal...spender free , seluar levis free.. TPM FREE...PM BUKAN MELAYU FREE... SOROH RONIE BUKAK LAGI MSSGE CENTRE MA...DUIT BOLEH BG STUDENT MA...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nazaruddin Mohamad8 Jun 2012 8:36 PG

      BODOH PIANG!

      Padam
    2. salam nazarudin yg bijaksana..

      2008 - 2011...ptptn smua dpt..sebab semua bayar mcm biasa..bila pakatan nak bg free, colection drop..

      sama macam bershit kat mekah..kalu arab saudi sekat kuota..?, amacam

      nizar malukan sultan johor, kalu din pudu kalah teruk kat johor camana, ok ka..

      fikir sebelum bertindak..
      fikir dulu sblum berkata..

      politik politik jugak

      Padam
    3. muhyi ni rupanya lebih sembab dpd najib.

      sanggup dia permain pelajar unisel demi nak tunjuk politik kotor dia terhadap PR.

      dia kata PR tak tau apa yg mereka ckp. maksudnya batal PTPTN itu mustahil keraan takut bangkrup.

      walhal janji itu jika PR memerintah pusat.

      bagaimanapun tindakan balas segera MB Selangor amat hebat. selangor bersedia mencairkan aset utk menampung pelajar unisel.

      tak sampai beberapa hari sudah dijawab dengan sebiji penumbuk dimata kanan muhi yg rabun ayam itu.

      muhyi ingat dia boleh guna isu PR cakap kosong mengenai PTPTN ni lama2... rupanya dah KO dah muhyi.

      Padam
    4. rakyat tak mahu menyesal undi pakatan...RAKYAT TAK NAK CEK KOSONG....

      anwar berjanji xsampai 2 MINGGU MASLAH KG BUAH PALA SELESAI..

      BERDERUM2 RAKYAT UNDI PR..

      HASILNYA SELEPAS PRU....MMG 'SELESAI'
      '.......


      SESAL DULU PENDAPTAN

      SESAL KEMUDIAN TAK BERGUNA...!!!

      Padam
    5. Collection drop bukan duit mak bapak UMNO punya. Tapi duit rakyat yang digunakan untuk anak2 depa. Hang tak pertikai ka geng lembu UMNO yang tibai duit rakyat buat komisyen untuk perut depa dan keluarga depa saja!? Apa haram jadah punya statement haii!

      Padam
    6. anon bangang 8 Jun 2012 11:57 PG,

      Yang nyesal undi pakatan rakyat hanya puak bangang macam najib dan geng2nya sebab tak dpt kebas duit rakyat. Pencacai lagu hang aku tak tahu apa jenis menyesal yang hang dapat.. Bagi pendidikan percuma pun menyesal. Kan bodoh orang lagu tu. Bagi tol percuma pun menyesal.. kan bangang lagu tu.. lembu apa.

      Padam
    7. mana ada kerajaan takda kroni...ko tgk pkr....korang tau la...

      aku naik teksi singpura, depa meluat betui dgn PAP(pakcik ko tu)..kroni gila satu pulau control..

      yg dap lagi teruk kebas lagi dasyat melibatkan rumah urut..memalukan...belum ronie jd kerajaan 2007 dia dah jadi samseng rumah urut ..masih ada keratan akhbar ronie jd sewel masa serbuan dibuat

      ha masa da jd kerajaan.. dah dekat nak checkmate dap tu... mati pulak saksi pentinggg..lg sewel crita kronik pakatan...sudah la...

      Padam
    8. Collection drop bukan duit mak bapak UMNO punya. Tapi duit rakyat yang digunakan untuk anak2 depa. Hang tak pertikai ka geng lembu UMNO yang tibai duit rakyat buat komisyen untuk perut depa dan keluarga depa saja!? Apa haram jadah punya statement haii!

      ...............
      ko ni pernah jd student u tak?????
      stdn mentelity mana nak bayar utang..kjap bayar kejap tidak...

      dah pakar ekonomi anwar kata nak bg pree hutang2 semua...naik lemak la depa..

      setahu aku biasiswa yg budak2 dah dpt pun boleh ditarik balik jika pointer tak jaga... inikan pulak budak karok pass nyawa2-ikan 2.1something je ko offer pree.. naik tocang la budak2 ni

      anwar bukan pakar ekonomi !
      bukan juga pakar psikologi pendidikan !!

      dia pakar auta..sesuai dgn kelahiran thn babi dia.

      Padam
    9. JAKA YG DIHORMATI ..JAKA JUGAK YG BAWAK CRITA ARAB SAUDI...MEREKA BUKAN SAJA2 Nak create rules pasti ada byk pengajaran sepanjang memerintah negara...

      jgn tgk jauh tgk negeri kita sendiri pun buleh...13mei berlaku melibat sentemen pendatang dan penduduk asal..dia boleh jadi krisis cleansing kaum jika tidak berhati2..

      ckp memang mudah dpt meransang alat 2 kelamin DAP...timbalan presiden la tpm la atau pun pm buleh bukan melayu bukan isle...akibatnya macamana?? katakan tak jadi...cina2 naik mengamuk'..

      katakan jadi pulak...13mei pasti berulang.

      dlm kita nak bg DAP stem syawat politik..kita jugak bawa negara pd ketidakamanan..

      ada sesiapa nak bertgjawab apabila kejadian itu berulang?? salahkan umno jugak?...salahkan diri sendiri..sosiopolitik kena paham jgk bukan saja economics mikro makro..

      Padam
  3. second intake 3000 stdn akan masuk unisel...semua mintak tukau unisel...free ma.. makan free...top up free ma

    ingat free ingat kerajaan selangor...
    jom kita serbu.....

    yg xdapat mana2 u...unisel akan taja... sila isi borang kuning..

    kita mau jd hub pendidikan percuma

    opsss pelajar2 arab,

    afrika..obersea...good newss for u..welcome to selangor free education.. just come with ur two leg, two hands.. everyting provided free...including pen pensil ruler & more.. unlimited broadband modem!!! just bring ic or passport..

    excelent education start here...

    BalasPadam
  4. APe la bangang sangat pencacai UMporNO kat sini. Pihak PTPTN dan Unisel sudah pun buat MoU sejak zaman Khir Toyo bagi pembiayaan untuk pelajar IPTS tu. habis la geng APCO-UMNO kalau perjanjian MoU tu dilanggar,mau kena saman berbilion RM nnti. hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam tuan amenowold yg bijak bistari..

      2008 - 2011...ptptn smua dpt..sebab semua bayar mcm biasa..bila pakatan nak bg free, colection drop..

      sama macam bershit kat mekah..kalu arab saudi sekat kuota..?, amacam

      nizar malukan sultan johor, kalu din pudu kalah teruk kat johor camana, ok ka..

      fikir sebelum bertindak..
      fikir dulu sblum berkata..

      politik politik jugak

      Padam
    2. bab bersih di arab saudi. isu itu lebih sudu umno dari kuah arab saudi.

      kalau nak kena sekat kuota pun hanyalah mereka yg baju kuning tk sampai beberapa kerat tu saja.

      kerajaan saudi tk bodoh utk sekat kuota just kerana kes kecil mcm tu.

      sedangkan puak shiah iran lagi jahat cetus huru hara kt mekah. tpi mereka masih ada kuota haji.

      bg free utk pelajaran colleciton drop? coleciton kroni umno memang patut di dropkan kerana menyusahkan rakyat. bodoh tk tau bisnes genuine. hanya pandai bisnes dengan memeras keperluan asas rakyat yg terrrrrrrrrrrrrpaksa guna khidmat paksa mereka.

      kat luar negara, rakyat boleh pilih syarikat pembekal elektrik yg mana mereka suka. tidak ada sistem monopoli keperluan asas rakyat.

      kenapa tk biarkan syarikat2 bersaing mcm bank2 yg bagi pinjaman peribadi bersaing sesama mereka. barulah bisnes sihat.

      tabung haji pun sama. sabotaj org lain bawa jemaah ke mekah. konon hanya tabung haji saja yg sah haji mabrur. yg lain semua penyamun. lagi satu bisnes monopoli hak kebebasan rakyat.

      nizar malukan sultan johor? maka kita cadang diharamkan mamadey jejak johor kerana dia jg buka kes kematian adik adam dulu utk malukan sultan.

      then kita haramkan mahadey jejak kaki ke negara ini kerana dia bukan saja malukan YDP Agung tapi juga meramapas hak...diulangi...merampas hak peruntukan perlembagaan yg mengurangkan kuasa raja2 dan YDP Agung.

      siapa yg jahat. tegur nasihat yg betul kepada raja atau merampas hak raja dlm perlembagaan?

      fikir dulu sebelum berkeras nk sokong umno seumur hidup.
      fikir dulu sebelum mengundi umno.

      Padam
    3. MEREKA DAH LALUI BELAMBAK MATI RATUS2, RIBU2...MANUSIA... WALAU AJAL MAUT DITGN TUHAN..MEREKA MENJALANKAN TUGAS MENJAGA NEGARA..

      MEREKA DA ADA PROCEDUR KESELAMATAN YG KETAT...


      SESAL DULU PENDAPATAN'
      SESAL KEMUDIAN TAK BERGUNA..



      kita PUN da ada pengalaman perit 13MEI...komunis, British.Jepun, Belanda, Portugis.. jgn buta jadikan pengajaran..

      Padam
    4. sedara di atas... tajuk artikel adalah ptptn..mengapa cita pasal 13 mei.

      inilah akibat dirosakkan umno fikiran anda.

      apapun sentiasa ditraumakan dng 13 mei.

      kemudian cerita zaman penjajahan.

      mesti silap masuk ni...

      wake up laaaaaa dr mimpi ngeri tajaan umno yg tk relevan langsung

      Padam
    5. JAKA, sebab dia dah terbangang! nak spin tak boleh. flip flop. Timbul isu komunis. Mat sabu haha. Typical penyokong UMNGOK. Tak boleh hujah, spin isu lain dan tak boleh spin, copy and paste balik (repeat argue) kahkahkah... tak ke bangang standard otak lagu tu.. apa nak hairan oiiii..

      Padam
    6. JAKA YG DIHORMATI ..JAKA JUGAK YG BAWAK CRITA ARAB SAUDI...MEREKA BUKAN SAJA2 Nak create rules pasti ada byk pengajaran sepanjang memerintah negara...

      jgn tgk jauh tgk negeri kita sendiri pun buleh...13mei berlaku melibat sentemen pendatang dan penduduk asal..dia boleh jadi krisis cleansing kaum jika tidak berhati2..

      ckp memang mudah dpt meransang alat 2 kelamin DAP...timbalan presiden la tpm la atau pun pm buleh bukan melayu bukan isle...akibatnya macamana?? katakan tak jadi...cina2 naik mengamuk'..

      katakan jadi pulak...13mei pasti berulang.

      dlm kita nak bg DAP stem syawat politik..kita jugak bawa negara pd ketidakamanan..

      ada sesiapa nak bertgjawab apabila kejadian itu berulang?? salahkan umno jugak?...salahkan diri sendiri..sosiopolitik kena paham jgk bukan saja economics mikro makro..

      Padam
    7. MaANGKOK JENIS COPY PASTE.POINT TAK KENA DENGAN ISU DIBAWAH.. LEMBU ADALAH TETAP LEMBU. LAN DICERITA LAIN DISPIN.. APA2LAH MANGKOK.. TAHNIAH.. HANG SALAH SATU MANGOK YANG MERIAHKAN BLOG INI.

      Padam
  5. SALAM TUAN..BAGUS LER KLU PAKATAN JAHANAM NAK BAGI SEGALA2NYE FREE..KHALID PUN DAH SANGGUP BERGOLOK BERGADAI NAK JUAL ASET YG ADE..INI BARU BTOL DI NAMEKAN KERAJAAN BERKEBAJIKAN..CUME PAS KELANTAN JEK HAMPEH..CKP X SERUPE BIKIN. TP KLU BLEY JANJI2 MANIS PAKATAN DULU TLG LER TUNAIKAN SEKALI YEKKK..BUKAN APE..TU SEME MANIFESTO UTANG2 LAMA TAK BAYOR LAGI..JGN KASI PERAM LAMA..PRU DAH NAK DKT KEHKEHKEHKEH

    BalasPadam
    Balasan
    1. KALAU MAMPU BAGI FREE, APA HAL! SEMUA NAK BERHUTANG PUN RAKYAT JADI MISKIN-KURAP. YANG KAYA SENTIASA UMNGOK! LAGI KEJI GUNA CUKAI RAKYAT BUAT TABUNG LEPAS TU SURUH ANAK RAKYAT BERHUTANG BAYAR BERKALI GANDA, LEBIH MASUK POKET KRONI. ITU MEMANG CERDIK.. JANJI PR HANYA BILA DAPAT PUTRAJAYA. ADA DAH DITUNAI DAN ADA BELUM. HANG TAK TANYA KE JANJI UMNO UNTUK PROTECT HAK MELAYU TAPI DEPA KHIANAT.. JANJI TU DAH LAMA DAH. LEBIH 50 TAHUN. TAPI MELAYU MASIH 'MEREMPAT' BERSAING DENGAN BANGSA LAIN. PEMIMPIN UMNGOK AJA YANG KAYA. MELAYU TERMASUK MELAYU UMNO HANG TETAP KAYAP! ITU MASIH NAK MELALAK SOKONG UMNO!!

      Padam
    2. pemimpin xda parti ko tu tak kaya raya podah la...nyampah...

      Padam
    3. kaum .38

      pinjaman perumahan kerajaan xnak mintak free ka?

      Padam
    4. Rumah dan pendidikan 2 perkara berbeza.

      Rumah boleh ada pilhan, sewa atau beli. Pendidikan ada pilihan? Kesihatan, pendidikan, air dan udara adalah keperluan kepada rakyat. Adalah wajib kerajaan memberikan keperluan ini yang terbaik kepada rakyat. Ini isu pendidikan dan bukan isu harta perbadi seperti rumah. Rumah kalau tak mampu dibeli boleh sewa. Pendidikan kalau tak mampu boleh disewa macam rumah? Satu perkara lagi jika pakatan boleh menawarkan yang terbak untuk rakyat, why not kita sokong. Tiada masalah. Jika ada dakwaan pelajar tak mahu berhutang kerana PTPTN, itu hak mereka dan mereka boleh memilih PR atas kapasiti PR akan menghapuskan PTPTN (hutang pelajar) dan memberikan pendidikan percuma kepada pelajar (bukan kos percuma utk pengajar dan pengurusan U). Negara ni demokrasi. Sesiapa oleh memilih yang terbaik untk mereka. Usah memperkecilkan satu phk yg berhasrat untk kebaikan pelajar. itu janji mereka. Jika mereka menguasai Putrajaya dan gagal tunaikan janji itu. Biar rakyat yang tentu. Tiada apa masalah.

      Padam
  6. Tahniah kepada kerajaan PR kerana BAKAL memberikan pendidikan PERCUMA kepada pelajar UNISEl. Selepas kejayaan memeberi pendidikan PERCUMA ni nampak gayanya BN boleh bungkus awal...hahahhahahahah.

    Ini adalah kejayaan promosi anwar ibrahim yang meminta peminjam supaya tidak membayar balik PTPTN. Dan jgn lupa kejayaan Rafizi Ramli hasil dari debat bersama KJ. Juga kejayaan Nurul Izzah dan Tian Chua yang bersama2 dengan Mahasiswa dalam demo HAPUS PTPTN. Tahniah 1000 kali dari aku....

    BalasPadam
  7. PTPTN mansuh kalau PR control pusat. Selangor menyumbang 25% pendapatan cukai negara, tapi yg di bagi balik untuk kos pembangunan ciput saja. Kalau rakyat Selangor bolih byar cukai terus ke kerajaan negeri tidak ke LHDN, by calculation more than free education bolih diberi. Tapi biasa lah melayu dengki melayu , budak UNISEL jadi mangsa UMNO, konon nak test PR.

    Lapuran Audit negara mengatakan keteresan setahun kerajaan pusat RM 28B, kalau PR bolih recover 10% dari amaun tu pun dah cukup untuk bagi student free education.

    Tahniah MB Selangor yg take action dlm tempoh 24 jam untuk overcome problem yg timbul dari ego nya sang TPM dan menteri UMNO.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekolah yg terbaik ialah pengalaman, tp syg yuran terlalu mahal... sila muhasabah diri..

      bukan mudah nak sekolahkan anwar semula...ego dia macam dajal...

      cuba anda bgtau mcmana nak henti kan mainan anwar16sep...sehingga pelabur2 rasa xsteady...cuma rampasan perak dpt mengajar anwar 'arti kerosakan'(damage)

      selepas 'rampasan Perak' anwar sudah learn the lesson...

      begitu juga damage PTPTN...hidup anwar mesti diajar some lesson baru dia berubah!!

      kalau dibiarkan macamana tak berderu2 budak2 pangkah pakatan mcm rakyat kg buah pala... kita xnak rakyat masuk perangkap anwar...(damaging the country)

      to ANWAR ....ACTUALLY ITS GOOD FOR U...PLS LEARN SOMETHING..

      bk kata kapal...enough for the country..

      Padam
  8. 30bilion anuar kalah main duit matawang....anwar sudah ngaku salah slps kena bntai dgn dap. tq dap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Isu scorpene, PKFZ dan NFC, Najib senyap. Tak berbunyi2. Takda telor berbanding anwar, walau salah tapi berani. apa hal..kahkahkah

      Padam
    2. rasa2nya isu2 tu dah ada jwb dia

      yg xda jawaban forex...itu sebab DAP DAH BISING SURUH SONGKIT BALIK ISU FOREX...MASALAHNYA ORG YG TERSANGKUT DGN FOREX ANUA SENDIRI

      (kita syak LKS sengaja cari hal dgn anwar!!!),knpa LKS Xdiamkan sj..

      tak semena2 anwar mngaku bersalah...xda angin xda hujan..
      k..

      Padam
  9. hoi apa punya bangang puak2 pr ni....hari tu dok heboh nk hapus ptptn...ni baru beku dah mcm org gila....apa susah2..kau org pegilah mintak bantuan dgn anwar anak beranak...duit berjuta usd kat bank israel sana...dasar pengkianat agama bangsa dan negara

    BalasPadam
    Balasan
    1. Woi apa bangang kao anon.. kahkahkah PR nak hapus hutang PTPTN pelajar bukan hapus yuran belajar pelajar. Kos belajar dan pengurusan kena bayar. Bila hutang PTPTN dihapuskan Kerajaan akan bayar segala kos U bukannya pelajar. Apa bangang kau ni! Sapa pengkhianat yang guna duit cukai rakyat pastu guna macam harta bapak mereka sendiri dengan kenakan hutang pada anak2 rakyat.

      Padam
    2. aku bukan anon atas..tp sama la jugak tu 2x5..skrg dah tahu tembelang pakatan ... kasi juai semua...xcukup lg juai plak TPM3-kat yahudi, dpt duit lg.....lepas tu yahudi buat penempatan kat semenanjung malaysia plak.. aduya..

      skrg baru korang tau kencing tu masin rasanya.

      Padam
  10. anon kat atas cakap berbelit2...tapi nk buat mcm mana kan....dia punya tok garu pun ckp belit2 jugk...campur pulak dgn anwar.....langsung jd berputar belit....kau org tak tengok ke muka anwar sekarang langsung tak de seri...jauh beza dengan wajah tun mahathir...tenang je. wajah lahir cerminan hati

    BalasPadam
  11. Spatutnya kita x layan pncacai AMGOK yg berotak lmbu. Cakap JANJI DITEPATI, tp nak suruh TAIB MAHMUD berhnti jd CM d Srawak, janji X ditepati. Masa Plihan Raya ngeri, bergegar2 Altatuya punya kawan kata stahun sja? minta BN dberi pluang lg. Skrang brapa lama? DASAR parti BABI NEGARA pembohong!

    BalasPadam
    Balasan
    1. TO IMAM MAHAPIRAUN MB SAMPAI MATI

      BILA MAHU LETAK JAWATAN??

      WOO LETAK JAWATAN BILA MADEY LETAK JAWATAN???HAIYA...

      PODAH LA...ORG POLITIK SAMA SJ... CUMA PAKAI SARBAN XPAKAI SARBAN JA...

      KALU PAKAI JUBAH PUTIH...RAKYAT SEDUT TGN KUAT SIKIT..MINTAK BERKAT PANJANG JAWATAN MCM MB LA...

      Padam
  12. Spesis Melayu umno ni semuanya nak bayar!!! Kalau benda boleh dapat percumapun dia tetap nak bayar!. Mungkin sebab bongoknya ataupun ketagih rasuah....asyik2 fulus dan bayar.

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini