TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

KOBAT FM


web widgets

Isnin, 11 April 2011

TALIAN HAYAT BUAT TAIB MAHMUD, NAJIB BAWA `UNCANG' DARI PUTRAJAYA

Oleh: WFAUZDIN NS

BENARLAH kata DS Anwar sememangnya Najib tidak lagi berharap kepada Taib Mahmud di dalam PRN Sarawak yang sedang hangat sekarang. Maka, Najib pun datang atas dua kapasiti iaitu kununnya sebagai PM dan juga Pengerusi Bn dan kemungkinan besar Najib akan berkampung di negeri di bawah bayu itu sehingga tarikh mengundi 16 Apr ini.

Sudah tentulah Najib datang ke Sarawak bukan dengan tangan kosong. Mulai sekarang untuk tempuh beberapa hari lagi, eloklah rakyat Sarawak menyenaraikan apa jua yang dimahukan dari Najib hatta mangkuk tandas sekali pun pasti ditunaikan. Maklumlah, sudah lebih 30 tahun rakyat Sarawak tidak pernah merasa seperti berada di bawah negeri yang kaya dengan minyak dan balak itu. Kini, Najib hadir dengan gerombolannya mengharapkan agar rakyat Sarawak akan dapat `dibeli' dan maruah mereka boleh dijual dengan air liur janji manis seperti pilihanraya sebelum ini.

Saya ingin memetik satu hadith diriwayatkan daripada al-Hassan : Ubaidillah bin Ziyad pernah menjenguk Ma'qil bin Yasar al-Muzanni pada waktu sakit menjelang wafatnya. Lalu Ma'qil berkata, "Aku akan menceritakan sebuah hadis yang aku dengar dari Rasulullah saw. Kalau aku tahu bahawa aku masih akan hidup, tentu aku tidak mahu menceritakannya kepada mu. Aku mendengar Rasulullah saw bersabda , " Seseorang yang diberi amanat oleh Allah untuk memimpin rakyat, lalu mati ketika sedang MENIPU rakyatnya, maka Allah mengharamkan baginya Syurga." (6:9 Sahih Muslim)

Adakah Najib sudah terlambat untuk memujuk rakyat Sarawak atau rakyat Sarawak masih bersedia untuk di`buli' semahu-mahunya? Suka saya berpesan kepada seluruh rakyat Sarawak, sebelum anda memangkah nanti, fikir sejenak dan imbas kembali 30 tahun yang lampau. Adakah anda berpuas hati berada di negeri yang kaya dengan hasil mahsul dari perut bumi tetapi kehidupan anda sedikit baik dari zaman penjajah? Tidakkah anda merasa cemburu dengan pencapaian beberapa negeri di bawah PR di Semenanjung seperti Selangor dan P.Pinang?

Terfikirkah anda, walaupun Kelantan sebuah negeri teramat kecil dari Sarawak dan tidak mempunyai kekayaan sumber bumi seperti Sarawak namun mengapa rakyat Kelantan tetap mempertahankan Kerajaan PAS di negeri berkenaan? Adakah MB Kelantan atau anak pinaknya hidup mewah seperti keluarga Taib Mahmud? Hidup mewahkah Lim Guan Eng dan keluarganya semenjak mentadbir P.Pinang? Pernahkah anda mengunjungi rumah Tuan Guru Nik Aziz dan juga Us Azizan Razak, MB Kedah yang diperintah oleh PR itu? Sekiranya anda tahu semua ini, pasti anda tidak akan tergamak untuk memangkah logo dacing kali ini.

Buat rakyat Sarawak, jika Najib bahkan sebelum ini Tun Mahathir juga gagal untuk menurunkan Taib Mahmud dari `takhta emas'nya di Sarawak, rakyat Sarawak mesti buktikan bahawa tangan-tangan mereka yang sering bekerja keras untuk hidup di negeri ini akan menurunkan Taib Mahmud serta kerajaannya. Cukuplah tempuh untuk Taib Mahmud bermulan madu di `takhta emas' KM Sarawak bersama bini barunya itu. Jangan benarkan Najib memberi talian hayat untuk tokoh yang berumur itu.

Paling penting, bertindaklah dengan bijak seperti rakyat Kelantan. Apa yang Najib kendung yang dibawa dari Puutrajaya untuk dihulurkan kepada rakyat Sarawak, ambillah dengan berhemah kerana itu adalah hak anda yang sekian lama diperam oleh mereka. Namun, bila saat memangkah jangan lagi ada belas ihsan buat gerombolan Bn yang sekian lama membuat anda menderita di negeri sendiri. /wfauzdin.blogspot.com

2 ulasan:

  1. Kepala syaitan terpaksa turun utk selamatkan jeneral syaitan di serawakk... mau tak mau terpaksa turun... dua2 ekor bakal ke neraka jahannam... Insyaallah!!!

    BalasPadam
  2. hancur yahudi!!!!
    hancur umngok beer end!!!!

    BalasPadam