TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

KOBAT FM


web widgets

ADAKAH WAJAR DITERUSKAN RUNDINGAN DENGAN PAS ?

Ahad, 20 Mei 2012

JUARA PIALA FA - KELANTAN JUARA, TOK PA TUMPANG PUBLISITI

Oleh:  WFAUZDIN NS

TAHNIAH kepada pasukan Bola Sepak Kelantan (Red Warrior) yang sebentar tadi dinobatkan sebagai Juara Piala FA menewaskan Sime Darby 1 - 0 hasil jaringan Penalti oleh M. Ghaddar.  Kemenangan yang dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat Malaysia yang menyokong Kerajaan Negeri Kelantan di bawah kepimpinan Tuan Guru Hj Nik Aziz.

Seperti dijangka seluruh stadium majoritinya dipenuhi oleh para penyokong Negeri Serambi Mekah dan melihat kepada corak permainan Sime Darby ternyata pasukan berstatus Kelab itu hanya mahukan keputusan seri tanpa jaringan yang memungkinkan kemenangan dari sepakan Penalti.  Corak bertahan sepanjang perlawanan oleh pasukan berkenaan sedikit sebanyak menyukarkan gerakan penyerang-penyerang dari Kelantan.

Akhirnya, keputusan yang diharapkan oleh Sime Darby hasil dari sepakan Penalti menjelma juga tetapi bukan untuk pasukan Sime Darby sebaliknya tuah milik Kelantan.  Apa pun, Kelantan sememangnya layak bergelar Juara.

Di sebalik puluhan ribu para penyokong Merah beserta berbagai sepanduk dan banner, kelihatan juga banyak sepanduk yang menuntut pembayaran royalti yang sehingga kini rakyat Kelantan dinafikan.  Kelihatan juga bendera Bulan berkibaran membawa erti politik rakyat Kelantan tidak boleh dipadamkan di mana jua.

Tahniah Kelantan.  Tahniah Tan Sri Anuar Musa yang berjaya meningkatkan prestasi Bola Sepak Kelantan.  Cuma tertanya-tanya, mengapa terpacul wajah Tok Pa (Mustapha Mohamed) di pentas utama sewaktu majlis penyampaian hadiah?  Atas kapasiti apa beliau di situ?  Selaku bakal MB Kelantan kah?  Sepatutnya beliau malu kepada Tan Sri Anuar Musa yang sepatutnya dijulang, tetapi beliau berada di bangku penonton sahaja./wfauzdin.blogspot.com


33 ulasan:

  1. biasa la,geng umno kan jenis haramjadah,semua pakat berebut nak jawatan dan nama.

    BalasPadam
  2. Tumpang semangkuk Tok Pa tu... Kalau tak orang Kelantan tak kenal dia plak!!!

    BalasPadam
  3. Tahniah Kelantan

    BalasPadam
  4. aduuu kalu BN rampas Perak. marahhh

    bila nak berenti jadi bodooo nii..

    BalasPadam
  5. aku belum lagi isi borang ahli UMNO dan mungkin aku tak akan isi pun sampai bila...aku adalah dari kalangan pengundi senyap yg dah nampak tembelang pakatan haram...dulu, masa aku seorg mahasiswa...aku pernah ikut berdemo mempertahankan anwar...masa tu aku betul2 percaya anwar dianiaya...2006, kes liwat saiful oleh anwar meletus...masa tu buat aku berfikir...aku pernah berbincang secara ilmiah dgn kawan PhD aku masa kat oversea dulu...kami byk membaca ulasan2 dari journalist antarabangsa...masa tu, kami rasa sumber2 local news mungkin ada sikap double standard dlm laporan mereka...laporan antarabangsa, kami bandingkan dgn laporan tempatan...terlalu banyak persamaan fakta...masa tu, hati aku mula berubah...aku mula percaya yg anwar adalah seorg manusia yg sgt bahaya kpd M'sia...dia sanggup jual apa atau siapa saja utk penuhi matlamatnya...kes kalimah Allah, kes2 murtad yg diperjuangkan oleh Dr. Hasan Ali, huru- hara yg berlaku masa demo Bersih, cerita Guan Eng yg cuba menyogok Tunku Aziz (supaya DAP dpt kekalkan/tarik undi Melayu)....berbalik kpd cerita anwar tadi, bila membincangkan tentang pakatan yg bercita-cita nak ambil alih kerajaan sedia ada...kita tak boleh lari dari membincangkan future PM dari Pakatan....Siapa?...Anwar la...ko sanggup ke, seorg yg punya moral dan akhlak yg buruk jadi PM negara ni...masa tu, DAP akan mintak macam2 dan tak mustahil mereka lebih berkuasa dari pemimpin Melayu yg sedia ada pd masa tu...silap2 Malaysia jadi macam S'pork pulak...org Melayu jadi bangsa yg melukut di tepi gantang pada masa tu....pernah tak ko terfikir akan nasib anak2 ko, cucu cicit ko pada masa tu?...mereka pada masa tu mungkin akan dapat hidup seperti biasa seperti hari ini....tapi mereka mungkin tak akan dpt berjaya lebih jauh kerana sokongan kerajaan ke atas mereka telah hilang masa tu....kuasa berkerajaan masa tu bukan lagi majoritinya Melayu tapi bangsa2 lain...melayu should own this land and we should never ever give up on it...kesannya pada anak2 kita, mereka akan selamanya kekal hidup pada satu tahap tapi sangat sukar untuk mereka berjaya lebih jauh...mungkin boleh kalah dalam ekonomi kpd bangsa lain tapi kita mesti bersatu utk mengekalkan kuasa politik-kuasa yg masih tinggal pada org kita...
    Sebagai seorg yg pernah dibiayai belajar beberapa tahun di luar negeri...hati aku sangat tersentuh bila Malaysia yg aman damai jadi kacau bilau angkara manusia bernama Anwar dan penyokong2nya....demo2 jalanan yg tak diperlukan sebenarnya, menjadi satu kemestian utk menentang kerajaan yg sedia ada...aku selalu tertanya2, apa lagi yg korang nak...kalau benar pilihanraya di Malaysia ni sgt kotor, takkan BN boleh kalah byk negeri terutamanya Selangor...takkan BN tak guna selagi taktik "kotor" utk mempertahankan Selangor? Realitinya pakatan tetap menang di Selangor dan BN boleh terima keputusan ni...bende2 simple macam ni, takkan la tak boleh trigger pemikiran korang semua....hmmmmm......

    BalasPadam
    Balasan
    1. toksah dok berbohong dan menambah dosa lah sedara, fahaman anda negatif,anda seorang pencacai umporno, sah lah sebab anda pun akan bersama mereput bersama umporno.

      Padam
  6. Aku sekadar nak berkongsi pengalaman hidup aku di sini...

    Dari aku sekolah darjah satu sampai form 3 masa di kampung dulu...aku lebih byk main dari belajar...bila cuti atau tak sekolah, aku selalunya merayau atau melepak dgn kawan2 aku je...kalo balik kerumah cuma balik makan tghari jer...pastu merayau/lepak lagi...bila aku balik kerumah, mak aku selalu perli aku "dah abis ukur jalan ari ni" katanya...aku sengih jer...masa tu semua bende aku take for granted la, kata org...
    Form 3, aku amik PMR...nak dijadikan cerita...hasil study aku yg tak seberapa, aku dpt jugak la 5A...aku ditawarkan masuk ke asrama felda dan bersekolah form 4 & 5 di MBS, sebelah puduraya station...masa tu, bila hidup dah di asrama, jauh dari mak abah...buat aku tersentak dan mula sedar akan kesusahan hidup keluarga aku...abah aku sampai sanggup jual motor dia utk buat belanja aku masuk asrama felda...masa tu baru aku sedar betapa pentingnya aku belajar2 sungguh2...start dari ari tu, aku tak toleh belakang lagi...member2 asrama aku semua tau yg aku ni ulat buku...di sekolah aku yg majoritinya budak2 cina dan dikelas aku, tiap2 kali exam, aku akan fight giler2 dgn budak2 cina ni....aku nampak macam mana seriusnya diaorg ni study...ada jugak kalangan mereka yg rosak, jadi gangster atau jadi peniaga di Petaling Street tapi diaorg ni, aku tak amik peduli sgt...SPM tiba, dan aku sekali lagi berjaya dpt keputusan yg baik walaupun tak mencapai target seperti yg aku nak...
    Then, aku dpt offer masuk UM...jadi mahasiswa...aku sekali lagi fokus kepada pelajaran...masa tu jugak, aku selalu menjenguk2 ke surau asrama, tempat aku tinggal...aku terlibat dgn aktiviti Usrah...byk ustaz dan bakal Ustaz dari APIUM yg jadi mentor...kumpulan usrah ni kira baik jugak la...tak terlalu menitik beratkan soal politik tetapi lebih kpd pembentukan sahsiah peribadi seorg muslim...tahun 1998, rumah sewa aku jadi markas gerakan yg condong terhadap PAS...aku pun ikut sama...masa tu kitaorg ada terlibat buat banner utk demo reformasi dan juga join demo...tapi sikit2 je la...sebab aku sedar, pelajaran aku di Uni tetap jadi no.1...
    Abis belajar, aku kerja dan berkahwin....wife aku seorg tenaga pengajar di salah sebuah uni di selangor...dia kemudiannya dapat offer utk further study di oversea...jadi kitaorg pun pindah sekeluarga ke oversea...4 tahun lamanya kitaorg di oversea dan sekali pun tak pernah balik dlm masa 4 tahun tu...aku pulak dpt kerja yg agak baik disana...dalam masa 4 tahun aku di negara org, aku sgt2 menghargai keamanan dan kemakmuran yg dikecapi oleh negara tanah tumpah darahku, Malaysia...dlm tempoh itu jugak, aku tiap2 hari mengikuti perkembangan2 yg berlaku di Malaysia...sebagai seorg pemerhati dari negara luar (pada masa tu), aku betul2 pelik bila demo seperti demo Bersih boleh berlaku di Malaysia...apa lagi yg dimahukan oleh pendemo2 ni dari negara yg sudah sedia aman dan makmur seperti Malaysia? Apa lagi yg kurang? Ada yg tak cukup makan ke atau ada yg mati kebulur akibat ketidakprihatinan kerajaan yg sedia ada?
    Aku rasa diaorg ni patut cuba migrate ke negara lain dan cuba tinggal di oversea setahun dua...mungkin dgn itu, mereka akan lebih menghargai keamanan dan kemakmuran yg ada di malaysia....
    Ramai kawan2 sekerja aku disana, org putih dari pelbagai negara kenal dgn Malaysia...middle east immigrant disana selalu memberikan first impression mereka kepada aku...."Malaysia?...hmmm...Mahathir...yes, i know him...he is a great leader especially to the muslim country...we need more leader like him".....siapa yg tak bangga bro...diaorg ni kenal Malaysia....bukan sekadar sebuah negara semata2 tapi kerana keramahan, keamanan, kemakmuran dan kerana pemimpinnya yg hebat....

    Aku cabar mereka yg tak tahu menghargai apa yg mereka ada hari...migrate la korang ke negara lain dan cuba hidup disana setahun dua....mungkin pandangan dan pemikiran korang akan berubah...fikir-fikirkanlah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Woit! Kahkahkah!! apa barang berhujah panjang2 ni woiit kahkahkah.. nak buat karangan bahasa melayu ke? Kahkahkah!! Tajuk apa?! Tajuk negara malaysia yang amat amat kucintai ke?! Kahkahkah! Setakat nak bercerita yang malaysia aman damai dan makmur, sapa pun tahu! Woit! Kita bukan nak aman dan damai jee tapi tak mahu ada yg kaki penipu, tak mahu ada kaki seleweng, tak mahu ada kaki judi, tak mahu ada kaki songlap duit rakyat. Ada paham? Kahkahkahkah!! Ada baca sejarah arab sebelum islam ke? Sebelum nabi ada, mereka aman damai apa. Buktinya, depa dok protes nabi sebab kacau periuk nasi depa dengan Islam. Kafir quraish kata “…ada banyak tipu tapi aman apa, ada banyak maksiat tapi aman apa, ada banyak hamba (yg kena bongok) aman apa. Apasal kacau kami?!..” kahkahkah.. kalau gitu nabi jahat apa, sebab negara mekah aman tapi dok buat kacau.... kau ingat dengan aman sahaja manusia akan sejahtera. Woit belajar sejarah kaum thalmud dan kaum nabi lut, kenapa depa aman tapi diturun bala.. kahkahkah. Masih tak paham? Mampus pi kau!! Kahkahkah!!

      Padam
    2. hujah demo memer hebat, Tanpa Nama yg ada PHD jatuh tersungkur jadi PHD tahap LEMBU....

      Padam
    3. Lu ngaku lu study overseas, budak UK ke US? Lu lagi sembang politik dengan budak PhD, kira hebat ker tu? Atau sama level mufti Perak yg tak paham selok belok politik semasa negara? Haha... PhD lu lu boleh simpan for yer career tapi soal politik lu macam har**ja*** saja.. sama ja level pemuda Umno yg tak matang. Tadak kelas!

      Soal aman damai, demo Bersih pun lu tak paham-2 tu nampak sangat la lu senget punya orang. Jangan kencing orang la mamat bajet bagus.

      Padam
    4. T Kasih atas pandangan anda yg dalam lagi tajam yang menjangkau jauh ke masa2 depan untuk nasib anak cucu kita semua. Sebenar puak yg mengkritik anda memang telah di takdir untuk mengkritik tak kira salah atau betul. Tapi dlm hati kecil mereka tentu sekali mereka mengakuai akan kebenaran hujah2 anda ,syabas.

      Padam
    5. awak sudahlah pandir, dok nak mempandirkan org lain, tak payah karang panjang panjang lah,akui lah bahawa awak sorang pencacai, pembodek, pengampu dan pemfitnah yg dapat imbuhan drp umporno yg sdg mereput,nak cerita apa kalau menyokong org yg zalim.

      Padam
    6. TN 20 Mei 2012 9:42 PTG..

      woiitt. kahkahkaj anda dua kali mangkok dengan Tuan Perasaan Hasad dengki tu.. masa depan anak cucu kita dah hampir nak tergadai woiitt! sapa bagi IC pada mat bangla dan mat indon woiii.. kahkahkah..Yang malang yang dok memaki orag lain tapi tak tahu kisah sebenar Malaysia yang dah hampir nak bangkrap! kahkahkah

      Padam
  7. Bauat ape nk tulis panjang lebar,,,kalau nk cerita dulu2 tu,,,,,nenek saya dulu pun anak dara....kira nya saudara tak paham isu masa kini...saudara rajin2 la baca akhbar harakah,,suara keadilan dan blok2 pro pakatan rakyat....luangkan sedikit masa saudara untuk ke program ceramah umum pakatan rakyat,,,baru la minda sudara terbuka dan tidak jumud,,,berprbelajaran tinggi memang di galakkan tapi jgn press otak sampai jadi bangang pulak.....renung2kan la

    BalasPadam
  8. UMNO dah terdesak..kah..kah..kah..
    kharkh..tui..

    BalasPadam
  9. Tulis panjang2 setakat nak puji Mahathir apa barang!!!!...Memanglah Mahathir tu popular kat negara luar terutama OIC country dan African Country..pasal Mahathir bagi biasiswa untuk pelajar2 dari negara tersebut belajar kat Malaysia..dari tiket kapalterbang,duit makan minum, duit buku, tempat tinggal, duit hospital, duit saku,,,sampai tambang pergi balik utk pergi seminar ke l/negara...of courselah fofular...bengong!!!!!!

    BalasPadam
  10. tulah sek tinggi2 lg..bkn lg pandai tp tambah mengong....xyah la dok cite dulu2...aku sek pondok je...tau apa jg pkembangan semasa..jgn nmp duniawi je...renung dlm2 pandang ke akhirat sama...

    BalasPadam
  11. http://gerakan-anti-pkr.blogspot.com/2012/05/antara-pok-nik-dan-mufti.html


    penccai pork nik ajis kena balun!! ....kah kah kah...pencacai semua cabut lari kah3

    BalasPadam
  12. Mahathir Pemimpin Islam internatianal .. nik ajis pemimpin nationalis saja..asobiyahhh!!!


    dia bapak asobiyah bertingkat2 .. 'tekong' perpecahan umat islam..'

    nampak molek je pakai sarban jubah.. hati penuh sifat amarah.. ulamak palsu...mendoakan umat islam ...bukan doa pecah perut... tok guru gila taik politik.. mahathir dah lama turun dia ?? sapa yg gila dunia sebenarnyaaa.. oi tukar sarban tu pakai menda laib mengelirukan umat islam je!!

    ..aku bukan org yg post panjang2tu..key


    ABU

    BalasPadam
    Balasan
    1. woit..kahkahkah.. international apa kalau tulis surat tak mahu hudud..kahkahkah.. international apa kalau nasional punya isu tak boleh selesai mcm royalti minyak..kahkahkah.. tak kisah pakai serban atau tidak.. tapi hati jangan busuk! kahkahkah.. sapa tendang PAS dari BN..kahkah.. DAP?MCA?MIC? kahkahkah.. sapa kahkahkah!! sapa..kahkahkah.. kalau puak UMNO boleh jawab memang bangang sebab depa tahu, tapi buat2 bodoh tak tahu!! nak menegakkan k*te hampa je..kahkahkah..bvangang2 tak abis2 geng UMNGOK!! HIDUPU UMNUUUUU!! KAHKAHKAH

      Padam
    2. sedara, hurmat lah sikit tgna adalah ulamak,yg sentiasa patuh dan tunduk kehadrat Allah,Awak jgn celupar dgn ulamak yg sentiasa mengajak org mengikut hukum Allah, ALLAH bagi stroke mulut pun dah cukup untuk awak kadar kediri, Istighfar lah,Jgn kerana umporno sanggup awak melabelkan tok guru sampai begitu.

      Padam
    3. kalu ulamak tulen ...dia x doa pecah perut... tgk ayah ping...lebih alim dari org alim...

      berapa ramai org tertipu mengikut ayah ping.. pantang ada org memburukkan ayah ping...mesti depa rasa tersinggung punya

      Padam
  13. aku bagi link kepada puak pencacai yang dakwa kerajaan PR DAP kaki kacau islam, kaki anti islam..

    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.309249789157917.72597.127667687316129&type=1 (fenomena ustaz idrus di PP)

    selamat melihat!! kahkahkah

    BalasPadam
  14. Kepada semua Tanpa Nama yg dok bantai karangan panjang aku di atas...suka hati korang la...aku cuma rasa terpanggil utk ceritakan pengalaman aku...walaupun tak sebesar mana impaknya, kiranya lepas la tanggungjawab aku...whatever outcomenya, terserah la...
    P/S: masa aku kat sekolah dulu, memang bile time karangan BM jer, mesti cikgu aku akan suruh baca karangan aku kat semua org dlm kelas aku...karangan terbaik la katakan...jgn marah aaa...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak ada kebaikan langsung yang awak sampaikan kesian kalau tahap pencacai nak kira bertanggong jawab macammana, jenis lembu jugak, nak seberang air angkat ekor walau pun air tidak mencecah ekor,. kesiaaaaaaaaan.

      Padam
  15. X PYH LA KARANG PNJG2...NAK SOKONG KERAJAAN YG KORUP...JGN TERLALU BERTERIMAKASIH SBB TELAH MENJADI TANGGUNGJAWAB PD MANA2 KERAJAAN YG MEMERINTAH...BELAJAR TGGI2 INGATKAN PANDAI...RUPA2NYA LEBIH BANGANGGG DARI AKU...HUHUUHUHUHU

    BalasPadam
    Balasan
    1. kerajaan pap lambang kerajaan yg baik pergi dodok sana barang sebulan ka...


      bawak babi2 pig korang skali

      Padam
  16. aku sokong nik ajis,yg kau sokong omno lantak kau la,kao nak sekular pi la kau duk negara sekular binawe punya phd tinggi2 pun tak mau guna dgn bijak,aku yg tak sek.ni pun dpat menilai kerajaan ari ni mcmana,rasuah kita ditangga kebrapa dalam dunia,ada otak pakai laa...

    BalasPadam
  17. haluuuuuuuuuuu.......

    rasanya tgk tulisan bkn level phd pun. menyamar je tuh. p;ing tinggipun diploma her, org blaja phd x buat krangan gitu. trus pd point. kah....kah...pencacai jer...x prcya suruh jer dia translate krangan dia kot eng.mau diam trus...atau replyna 3 hari kmudian cri org tlg translate,,,kih,,,,kih khak tuih......

    BalasPadam
  18. tp mmg ada mmber dollo amik dip je... skrg aku dgr tgh defend tesis dia ..aku ingat master.... phd! terkejut aku mengenangkan 'wajah' nya dulu...''ye ke mamat ni...''

    phd akan koman tak lama lagi ...sbb kerajaan sasar menjelang 20xx malaysia punya sejumlah besar phd holder... utk meningkat kan daya saing ..pernah dengar tak???

    BalasPadam
  19. Salam to all Tanpa Nama who are keep cursing and damning my writing…

    After reading through all the comments from you guys, I can conclude that you guys are either a lazy bunch of people or just plain stupid to miss the points between the lines…FYI, I’m just a degree holder and I clearly wrote in my previous writing, it was my wife who further her study there and I’m as a husband just to accompany her…I tried my luck to find a job while being there and fortunately, I got one….I’m just amuse why you guys keep saying like I’m the one who was doing the PhD study…

    Secondly, I started my writing with my schooling experience from Standard 1 until Form 3…this is simply because I want you guys to understand that while we’re living with our parent, under their arm, getting everything what we want, everything is made ready and available for us, we quickly forget how hard is life and how hard our parent put their effort to raise us, we forget and we take everything for granted…..Until that day come, when you’ve to be separated from you parent and live on your own…that was what, I experience when I moved from my small village to a big city of KL to enhance my study…Then, came the opportunity for my wife to further her study overseas and we got for it….being separated from your motherland for such a long period of time make you even more appreciate with what you had in your life before…That is my main point and I guess you guys are smart enough to come to that conclusion……………Unfortunately, you guys made it clear that I was wrong………………………….

    BalasPadam
    Balasan
    1. woi..karangan lu punya sejarah sapa peduli!! mau jd superman, cukup depan anak bini sudah lah..x payah crita kat org laen. Lu mungkin jiwa kacau x da tempat nak luahkan..kesian!!

      Padam
    2. bro ...i understand ur situation.. byk dap disini heran tak??? depa main depan belakang tipu melayu... tu sebab depa miss ur good bm... ur wife was actually study phd..

      semakin hari semakin kaum veteren pas tertekan dgn puak parasit..aku percaya gelombang ni bukan main2. underdog vateren. hasssan ali tiup suntik pd veteren ni diam2 dan hmpir tiap2 malam bg laser gun.. Syukur puak2 ni atleast telah bergerak...(org melayu la katakan)

      oleh:
      'kpd sapa yg mahir selok belok pas dlman'

      Padam

Terdapat ralat dalam alat ini