TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

KOBAT FM


web widgets

Khamis, 28 Oktober 2010

KES LIWAT II - DR RAZALI DIASAK OLEH KARPAL

Liwat II: Hakim nafi Anwar akses nota perubatan
Okt 27, 10

Peguam Karpal Singh - yang disahkan negatif denggi tetapi masih lemah kerana cirit-birit - tiba di di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur tengahari ini untuk menyoal siasat doktor Hospital Kuala Lumpur dalam perbicaraan kes liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Karpal tiba kira-kira jam 1.30 tengahari ketika wartawan menunggu untuk mendapatkan pas masuk dari polis.

Kira-kira setengah jam kemudian, para wartawan kemudiannya dibenarkan masuk ke dewan mahkamah.

Peguamcara 11, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden dan timbalan pendakwaraya Mohd Hanafiah Zakaria CK Wong kemudian masuk ke mahkamah.

Manakala peguambela CV Prabhakaran juga masuk ke mahkamah bersama pakar forensik Australia Dr David Wells.

Anwar pula tiba sekitar jam 2 petang bersama bekas menteri besar Perak, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin dan isteri Datin Seri Fatimah Taat.

Mereka diikuti dengan pasukan peguam ketua pembangkang itu - Sankara Nair, Param Cumaraswamy Ram Karpal and Karpal Singh.

Karpal tiba kira-kira jam 1.30 tengahari ketika wartawan menunggu untuk mendapatkan pas masuk dari polis.

Kira-kira setengah jam kemudian, wartawan pula kemudiannya dibenarkan masuk ke dewan mahkamah.

Peguamcara 11, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden dan timbalan pendakwaraya Mohd Hanafiah Zakaria CK Wong masuk masuk ke mahkamah.

2.10pm: Doktor HKL Dr Mohd Razali Ibrahim dipanggil untuk memberi keterangan.

2.13pm: Karpal mula menyoalsiasat Dr Razali.

Dr Razali memberitahu mahkamah bahawa laporan perubatan awal Saiful disediakan pada 29 Jun - sehari selepas mangsa diperiksa.

Bagaimanapun, ia dikeluarkan hampir dua minggu kemudiannya pada 10 Julai.

2.24pm: Dr Razali berkata beliau tidak ingat pada laporan perubatan awal - 10 Julai itu sama ada dia tandatangan di setiap muka surat. Tetapi bagi laporan perubatan bertarikh 13 Julai, dia tandatangan di semua mukasurat laporan berkenaan.

2.27pm: Karpal memohon untuk mendapatkan nota perubatan oleh doktor-doktor HKL sewaktu memeriksa Saiful selama tiga jam.

Mohd Yusof membantah permohonan tersebut kerana ini tidak dirujuk kepada saksi.

Karpal berkata isu boleh dibangkitkan sewaktu soal-siasat.

"Kita tidak mahu berulangnya insiden mata lebam di mana doktornya, Dr Abdul Rahman Yusof, diminta melakukan sesuatu yang beliau tidak mahu buat."

Karpal menjelaskan bahawa Dr Abdul diminta memberi keterangan bahawa kecederaan mata lebam itu dilakukan oleh Anwar sendiri.

"Tentunya, kita mahu ini dalam kes ini," katanya.

2.55 Mahkamah berihat untuk membolehkan hakim membuat keputusan sama ada untuk mengarahkan Dr Razali mengemukakan nota-nota perubatan sewaktu memeriksa Saiful.

Hakim Zabidin meminta Karpal terus menyoalsiasat Dr Razali berhubung perkara lain yang tidak berkaitan dengan nota perbuatan itu.

Bagaimanapun, Karpal berkata, beliau tidak boleh meneruskan soal-siasat itu tanpa nota-nota berkenaan.

3.17pm: Sidang mahkamah diteruskan. Hakim Zabidin membenarkan permohonan peguambela untuk mendapatkan laporan awal pemeriksaan perubatan itu, yang bertarikh 10 Julai.

3.18pm: Berlaku kekeliruan apabila Karpal berkata beliau mahu serta-merta nota tersebut, jika tidak beliau tidak dapat meneruskan soal-siasat terhadap Dr Razali.

Kedua belah pihak berhujah mengenai perkara itu.

3.24pm: Selepas mendengar hujah Karpal dan Yusof, Hakim Zabidin menjelaskan bahawa beliau hanya membenarkan pemberian laporan perubatan yang bertarikh 10 Julai 2008.

Karpal meminta rihat selama 20 minit untuk membincangkan perkara itu.

3.29pm: Pasukan pembelaan Anwar berbincang dengan pakar perubatan mereka Dr David Wells.

3.38pm: Mahkamah bersidang semuala tetapi tiada kelihatan kelibat Dr Razali. Beliau ke bilik air. Hakim Zabidin tersenyum dan berkata, “Kita akan tunggu saksi itu.”

3.41pm: Dr Razali tiba di mahkamah dan mengambil tempatnya di kandang saksi.

4.12pm: Meskipun diasak berulang kali oleh Karpal, Dr Razali enggan merujuk kepada nota awal klinikal berhubung sejarah perubatan Saiful, khususnya lawatan awalnya ke Hospital Pusrawi.

(Meskipun Karpal gagal mendapatkan nota perubatan, namun beliau boleh meminta maklumat secara langsuing daripada saksi sebagai rujukan apabila menyoal di mahkamah. Namun Dr Razali enggan merujuk kepada nota berkenaan).

Dr Razali berkata hanya ada satu laporan kimia.

4.16pm: Karpal memohon supaya sesi mahkamah hari ini ditangguhkan.

4.18pm: Sesi mahkamah berakhir. Perbicaraan akan bersambung pada jam 8.30 pagi esok./Malaysiakini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan