TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

KLIK "PLAY" DENGAR RADIO KOBAT FM

Isnin, 29 November 2010

TAHNIAH BUAT AZMIN, UMNO TERKEDU

Oleh: WFAUZDIN NS

PERTAMANYA, saya mengucapkan syukur ke hadrat Allah SWT kerana telah memelihara Kongres PKR yang baru berakhir dengan jayanya. Apa yang kita bimbangi bahawa Kongres kali ini gagal dilaksanakan akibat `tangan-tangan' pengkhianat parti yang bersekongkol dengan pihak musuh dan media pencacai untuk memporak-porandakan Kongres kali ini, namun Alhamdulillah, mereka gagal di dalam misi jahat mereka.

Tahniah, saya ucapkan kepada YB Azmin yang telah ditabalkan sebagai Timbalan Presiden PKR, sekaligus membuatkan Umno teramat dukacita di atas kemenangan pejuang gigih ini. Begitu juga kepada YB Nurul Izzah, YB Fuziah Salleh, YB Tian Chua dan YB Mansor yang juga berjaya menduduki kerusi Naib Presiden. Saya amat bersyukur juga apabila Dr Badrul Amin Bahrom berjaya terpilih di antara yang menduduki kerusi MPP dengan undian kedua tertinggi. Beliau mempunyai harapan cerah di masa akan datang untuk ditabalkan ke jawatan yang lebih tinggi lagi.

YB Azmin Ali hari ini diumumkan secara rasmi sebagai timbalan presiden PKR yang baru, selepas menang jawatan tersebut dalam pemilihan parti itu dengan majoriti besar. Berdasarkan keputusan yang diumumkan di Kongres PKR di Petaling Jaya semalam, Azmin mendapat 19,543 undi. Syabas diucapkan kepada Sdr Mustafa Kamil Ayub, walaupun tewas di dalam perebutan kerusi yang ditandinginya namun beliau berjaya melalui pertarungan yang dikatakan `kontroversi' itu sehingga ke akhirnya. Keberanian, keikhlasan dan kejujuran beliau menunjukkan beliau sememangnya tokoh yang bakal bangkit di suatu masa nanti. Bukan mudah untuk seseorang berani menegur parti dan pimpinan demi keutuhan parti. Sdr Mustafa Kamil telah berjaya melakukannya.

Kesemua mereka yang bertanding kali ini sebenarnya adalah pemenang dan telah berjaya menangkis dakwaan Umno bahawa PKR akan berpecah dan berkubur selepas ini. Walaupun saya kecewa dengan kekalahan Chegu Bard yang bertanding kerusi Ketua AMK, namun saya masih menganggap beliau adalah idola anak muda yang berani dan jujur di dalam perjuangannya membantu parti. Mungkin terdapat beberapa pihak atau kumpulan yang menyokongnya termasuk saya, melakukan langkah yang silap sehingga dilihat seperti `menentang' parti, menyebabkan imej Chegu Bard terjejas pada pandangan parti, diharapkan Chegu Bard sudi memaafkan. Mungkin, terlalu kuat kita menyokong seseorang sehingga orang yang kita sokong itu mendapat kesulitan.

Adalah menjadi harapan kita agar parti sentiasa memberikan keadilan kepada kita semua termasuk calon-calon yang tewas kali ini. Selagi mereka tidak melanggar disiplin parti dan menghidupkan amalan kebebasan bersuara secara beradab, maka parti tidak harus memandang serong kepada mereka.

Berikut adalah keputusan resmi pemilihan;

Presiden (menang tanpa bertanding) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail Timbalan presiden Azmin Ali - 19,543 undi Naib presiden Nurul Izzah Anwar - 13,211 Tian Chua - 11,744 Fuziah Salleh - 8,927 Mansor Othman - 8,576 Majlis pimpinan pusat Elizabeth Wing 10,897 Badrulamin Bahron 9,672 Heee Loy Sian 8,473 Khalid Jaafar 7,889 Johari Abdul 7,719 Abdul Rahman Yusof 7,719 Haniza Talha 7,588 Fariz Musa 7,511 Zakaria Abdul Hamid 7170 Roland Chian Ming Shen 7,095 Siti Aishah 6,876Ismail Yusof 6,332 Latheefa Koya 6,242S Kesavan 6,139 Shuhaimi Shafie 6,095MR Summugam 5,964 Yusmadi Yusoff 5,810S Manikumar - 5,789 Mustafa Kamal Yusoff - 5,745 Christina Liew - 5,707

Dari
: wfauzdin.blogspot.com

8 ulasan:

 1. gua sokong lu...
  sekarang masa kita bersatu kembali...
  bn umno apco da sengal...
  semua plan dia xmenjadi...
  berlalu biar berlalu jadikan pengajaran
  kita bangkit dan bersatu. ameen....

  President
  Friends of Pakatan Universiti2 Malaysia

  BalasPadam
 2. Badrulamin Bahron? Jika PR ke Putrajaya... antara yang layak menduduki Kerusi Menteri Pelajaran

  BalasPadam
 3. ha ha. mimpi le yop

  BalasPadam
 4. lu smua syok sendiri,kamilebih percaya parti pas dari parti lu.!!!!

  BalasPadam
 5. tak kirala syok sendiri ke apa2 ke
  yg penting PR bersedia utk pr13 menetang umco
  itu matlamatnya

  i'm no king

  BalasPadam
 6. tuan blog..
  Gua nak sokong PR sekali ajer pada PRU13. Bagi peluang sepenggal memerintah. Kalu tak ok gua pilih balik BN la pada PRU14..ok ka.

  Tahniah la kongres jalan juga walau pun gua tengok tak ada berita yang baiknya jika dibaca pada blog GreenBoc...
  Gua tengok manyak beza la blog lu sama GB.

  oleh
  HartaMasing2

  BalasPadam